septembrie 28, 2021

Ministrul Oros a discutat cu oficialii de la Bruxelles despre politica agricola. Care au fost concluziile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 18 noiembrie 2019 la reuniunea Consiliului de ministri AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles. In cadrul Consiliului au avut loc deliberari legislative privind pachetul de reforma a PAC post-2020 si regulamentele privind normele tranzitorii in domeniul PAC.

De asemenea, s-au desfasurat informari si schimburi de opinii cu privire la urmatoarele subiecte: dificultatile din sectorul apiculturii, continuarea cresterii importurilor de orez Japonica in Uniunea Europeana, importurile excesive de porumb din Ucraina, acordul privind indicatiile geografice UE-China.

Ministrul Oros si-a exprimat aprecierea fata de preocuparea Presedintiei de a identifica noi solutii care sa faciliteze aplicarea Reformei PAC in care statele membre isi propun ambitii de mediu si clima mai mari si care sa permita acestora sa-si adapteze interventiile in functie de nevoile specifice.

Ministrul Nechita Adrian Oros a afirmat ca sunt necesare dezbateri suplimentare privind propunerea Presedintiei de introducere a unui procent comun pentru cei doi piloni ai PAC, pentru a stabili daca propunerea poate reprezenta o solutie in contextul obiectivelor crescute de mediu si clima. De asemenea, ministrul a evidentiat utilitatea unei liste a interventiilor de mediu care sa fie utilizata de statele membre si fermieri la aplicarea eco-schemelor, afirmand ca este dificila exprimarea unei opinii fara a cunoaste detaliile necesare pentru implementarea acestei recomandari.

Totodata, ministrul a sustinut ca Romania este de acord cu extinderea tipurilor de interventii care contribuie la obiectivele de mediu si clima, dar nu agreeaza eliminarea celor deja propuse de Comisie, de exemplu platile directe decuplate.

Adrian Oros a declarat ca Romania saluta prezentarea de catre Comisie a propunerii de regulament privind normele tranzitorii la urmatoarea perioada de programare, precum si a celei privind disciplina financiara, considerand ca un an este insuficient avand in vedere stadiul negocierilor viitoarei PAC.

De asemenea, ministrul a relevat importanta mentinerii tuturor interventiilor din actualele regulamente, inclusiv ajutoarele nationale de tranzitie la nivelul anului 2020, respectiv 50% pentru a respecta cu adevarat principiul legislatiei tranzitorii. In aceste context, ministrul Oros si-a aratat  sustinerea fata de declaratia initiata de Bulgaria cu privire la ajutorul national de tranzitie care, printre altele, permite statelor membre care aplica SAPS sa poata sustine si sectorul zootehnic. In ceea ce priveste FEADR, oficialul roman a transmis ca propunerea Comisiei reprezinta un bun punct de plecare in discutiile privind reglementarea posibilitatii de a extinde perioada de aplicabilitate a actualelor programe de dezvoltare rurala pentru anul 2021, cat si cele privind modalitatea in care va fi asigurata tranzitia pentru cheltuielile aferente masurilor din programele de dezvoltare rurala 2014-2020 in viitorul Plan Strategic.

Cu ocazia Consiliului AgriFish, ministrul Oros a primit din partea comisarului Phil Hogan doua certificate ce reprezinta dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsele ”Telemea de Sibiu” si ”Carnati de Plescoi”, recent recunoscute la nivel european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE