septembrie 19, 2021

ANM: iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Elenei Mateescu, directorul ANM, prima luna de iarna nu pare sa aduca fenomene meteo severe, insa ne putem astepta ca iarna aceasta sa fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar din ultimii 100 de ani, noteaza Agerpres.

„Primele semnale in ceea ce priveste prognoza pentru urmatoarele patru saptamani indica, din punct de vedere al regimului de temperaturi, valori ridicate. Prima luna de iarna pare sa nu aduca fenomene severe, dar vom actualiza aceste informatii. Nu trebuie sa excludem ca iarna in Romania aduce perioade in care sa putem vorbi de fenomene de viscol, cantitati abundente de precipitatii si perioade de ger. Cu siguranta, in fiecare perioada a acestui an, discutam despre scenariul ca iarna aceasta sa fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust in acest sens, dar o iarna normala in Romania aduce perioade de vreme severa. De asemenea, in sezonul de tranzitie, de primavara, nu am exclus in ultimii ani sa avem stari autentice de iarna, cum a fost si in martie 2019 sau in aprilie 2017, cand am avut avertizare Cod portocaliu pentru strat de zapada de 25 de cm in zona Moldovei”, a mentionat Mateescu.

Mateescu: sanse mari de precipitatii in centrul si estul tarii

„Pana la acest moment, primele doua decade ale lunii noiembrie, indica posibilitatea ca aceasta luna sa fie cea mai calduroasa din istoria masuratorilor meteorologice. Avem, la acest moment, o abatere termica pozitiva de 7 grade fata de cat ar fi normal sa se inregistreze intr-o luna noiembrie, in tara noastra. Trebuie sa ne bucuram ca, incepand de miercuri si pana vineri, dar si pe parcursul zilei de sambata, vom avea precipitatii. Vestile sunt bune, pentru ca mai ales in jumatatea de sud a tarii, local in centru si est, ne asteptam la cantitati de precipitatii in general cuprinse intre 20 – 25 l/m, izolat 40-50 l/mp, in special in zona Carpatilor Meridionali si la altitudini mai joase. Acest lucru nu va face decat sa determine o usoara refacere a rezervei de apa din sol. Incepand din iulie si pana in prezent avem 4-5 luni consecutive in care precipitatiile insuficiente sau absenta acestora in mai multe zile consecutive, asociate si cu o vreme deosebit de calda, au accentuat starea de seceta pedologica extrema. Pentru agricultura este mare nevoie de apa, pentru ca intram in iarna si perioada urmatoare, cunoscuta ca fiind perioada de acumulare a apei in sol, trebuie sa ne dea speranta unui an agricol 2019-2020 bun”, a spus Elena Mateescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE