Cum depozitezi corect alimentele pentru iarna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Atat vara, cat si toamna reprezinta un moment bun pentru a face proviziile necesare pentru iarna, mai ales cand ai fructe si legume proaspete din abundenta. In plus, pe perioada iernii preturile tind sa creasca considerabil, asa ca cea mai buna solutie este incepi sa pregatesti si sa depozitezi din timp stocul de alimente necesare.

In timp ce unele fructe si legume pot fi pastrate la temperatura camerei pentru o anumita perioada de timp, exista numeroase metode de conservare la care poti apela pentru ca acestea sa isi pastreze calitatea si textura, dar si valorea nutritiva. Iata cum depozitezi corect alimentele pentru iarna in functie de metoda de conservare:

Depozitarea alimentelor in camara

Unele alimente nu trebuie neaparat depozitate la rece sau in conserve. Totusi, este important sa stii care este perioada optima de pastrare. De exemplu, ceapa si usturoiul pot fi tinute in camara timp de cel mult doua luni, in timp ce cartofii pot sa reziste pana la trei luni. 

Tot in camara mai poti depozita si alimente uscate, precum orezul, care poate fi pastrat timp de sase luni odata ce ai deschis pachetul, dar si faina, pastele uscate sau uleiul de masline, care isi pastreaza calitatile timp de sase luni. Tine cont ca temperatura nu ar trebui sa fie prea ridicata, iar alimentele ar trebui sa fie ferite de lumina si umezeala.

Congelarea alimentelor

Congelarea alimentelor creste perioada lor de pastrare, fara ca gustul si proprietatile nutritionale sa fie alterate in timp. Iar unul dintre principalele avantaje este ca poti congela rapid legume si fructe proaspete si scazi riscul de a arunca alimente.

Pentru a congela cantitati mari, este indicat sa folosesti o lada frigorifica, deoarece este extrem de incapatoare si are o capacitate de racire foarte buna. Poti congela o gama variata de alimente, de la legume si fructe proaspete pana la produse lactate, dar si zarzavatul pentru iarna, pe care il vei folosi la prepararea ciorbei si supelor. Portioneaza-le pentru a le putea decongela mai usor, dar si pentru a nu fi nevoie sa scoti de fiecare data cantitati mari de mancare.

Pregatirea si conservarea muraturilor

Muraturile si conservele de legume sunt nelipsite din orice gospodarie. Cele mai populare sunt borcanele cu zacusca, dar si muraturile in saramura sau otet, indiferent ca e vorba de castraveti, gogosari, gogonele, varza, conopida sau pepene. Alte conserve de toamna mai pot fi si sticlele cu bulion si suc de rosii.

Pentru o conservare corecta, este important sa incepi intotdeauna cu sterilizarea borcanelor si sticlelor, fie in apa fierbinte, fie in cuptorul incins. Sterilizarea finala se face atunci cand borcanele sunt deja umplute, iar capacele sunt stranse ermetic. Pune borcanele umplute intr-o oala incapatoare, invelite in prealabil in hartie de ziar sau un prosop, ca sa nu se sparga in timpul fierberii. Toarna apa rece pana ajunge la nivelul capacelor. Pune oala cu borcane la fiert, iar din momentul in care apa clocoteste, lasa sa fiarba timp de o ora.

Depozitarea carnii

In mod evident, pentru a pastra carnea timp indelungat, cea mai utila solutie este congelarea acesteia. Portioneaza bucatile de carne cruda si apoi asaza-le un pungi de plastic, pe care trebuie sa le inchizi ermetic. Astfel, indiferent ca e carne de porc, vita sau pui, o poti pastra in congelator intre sase si 12 luni. In cazul in care pregatesti carnati, acestia pot fi tinuti in congelator pentru cel mult doua luni.

Asadar, ai la indemana numeroase modalitati de conservare a alimentelor pe timpul iernii. Important este sa respecti regulile de depozitare si sa alegi metoda potrivita in functie de alimentele pe care planuiesti sa le consumi in sezonul rece.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE