septembrie 28, 2021

Organizatie de fermieri cere explicatii Ministerului Agriculturii: „in caz contrar, ne rezervam dreptul de a-i actiona in instanta”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Salvam Taranul Roman a publicat o scrisoare deschisa in care vorbeste despre modul in care Ministerul Agriculturii a aprobat procedura de selectie a organizatiilor profesionale din sectorul agricol si agroalimentar.

Organizatia de fermieri constata ca MADR a platit o cotizatie de 200.000 de euro catre COPA-COCEGA, catre organizatiile profesionale din sectorul agricol, fara a efectua o selectie prealabila a grupurilor de producatori si cere o explicatie institutiei. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului.

„Uniunea Salvam Taranul Roman, uniune fara personalitate juridica in cadrul careia sunt federatii sindicale, cooperative si asociatii ale micilor producatori isi exprima indignarea fata de Ordinul Ministrului Agriculturii nr.304 din 19.10.2020 pentru aprobarea procedurii de selectie a organizatiilor profesionale din sectorul agricol si agroalimentar in grupurile de dialog civil nationale .

In acest context este de neinteles cum Ministerul Agriculturii a platit circa 200.000 euro cotizatie la COPA-COGECA pentru organizatiile profesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar fara a exista o procedura de selectie a organizatiilor de producatori.

Tinand cot de faptul ca, Ordinul de Ministru a fost emis in data de 19.10.2020 si nu in termenul legal de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 72/2020 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 484 din 09 iunie 2020, plata cotizatiei catre COPA-COGECA nu putea fi facuta fara procedura de selectie prevazuta de Art.II din actul normativ. Totodata de mentionat este si aspectul potrivit caruia nici una dintre organizatiile pentru care ati afirmat public ca s-a facut plata constituite in Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC), alianta care de asemenea nu are personalitate juridica si nu poate participa la procedura de selectie conform dispozitiilor legale.

Tinand cont de aspectele mentionate am solicitat MADR in conformitate cu dispozitiile Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa ne, comunice in termenul legal data in care a facut Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale plata cotizatiei catre COPA_COGECA, suma care a fost platita de minister si pentru care organizatie sau care organizatii.

Precizam ca plata este facuta din banii publici si este normal ca sa stim cum sunt cheltuiti banii publici si in ce scop. Decizia privind achitarea cotizatiei catre COPA-COGECA este cu atat mai surprinzatoare cu cat in agricultura Romaneasca nu exista o organizatie patronala cu reprezentativitate pe sector constituita in conformitate cu dispozitiile legale, organizatiile pentru care se presupune ca ati fi platit cotizatia sunt ONG-uri care nu intra in categoria patronatelor cu atat mai putin sa detina reprezentativitate pe sector constatata in instanta conform dispozitiilor legale.

In acest context asteptam cu interes raspunsul MADR, in caz contrar ne rezervam dreptul de a actiona in instanta Ministerul Agriculturii si pe cei responsabili pentru refuzul de a furniza informatiile publice conform dispozitiilor legale”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE