Organizatie de fermieri, solicitare pentru Guvernul Romaniei. Trebuie acordate fondurile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O importanta organizatie de fermieri solicita Guvernului Romaniei sa aloce fondurile necesare pentru programul de sustinere a cultivarii de tomate in spatii protejate, respectiv a usturoiului. In cele ce urmeaza va redam continutul textului.

Uniunea Salvam Taranul Roman, uniune fara personalitate juridica in cadrul careia s-au asociat in vederea unei mai bune reprezentari a intereselor economice si sociale cooperative agricole, federatii sindicale, asociatii ale producatorilor de legume, prin Paunel Ion a solicitat guvernului Romaniei, Domnului Prim Ministru Ludovic Orban, Domnului Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca la rectificarea bugetara sa fie alocate fondurile necesare pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, ajutor acordat in baza Hotararii nr. 248/2020, cat si pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi acordat in baza Hotararii nr. 202/2020 .

Solicitarea noastra vine ca urmare a faptului ca in acest an au existat si exista constrangeri in ceea ce priveste comercializarea tomatelor ca urmare a pandemiei COVID19 in urma careia sectorul HORECA a avut foarte mult de suferit, dar si ca urmare a faptului ca au scazut vanzarile in pietele agro-alimentare.

In acest context consideram ca acordarea sumei de 3000 euro/beneficiar si a sumei de 3.000 euro/ha pentru sprijinirea programului de productie a usturoiului este mai mult decat justificata, cu atat mai mult cu cat prin programul de guvernare depus la Parlament in vederea investiri Guvernului este prevazut in cap. VII privitor la agricultura aspectul potrivit caruia Guvernul si-a asumat ”… masuri pe termen scurt, menite sa nu distorsioneze echilibrul producator/piata, cat si unele initiative care sa pregateasca viitoare politici publice pentru perioada post 2020” printre care se enumera si ” continuarea programelor nationale de sprijin pentru agricultori aflate in derulare”.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE