Gutuile – cand sa le culegi si cum ai grija de cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultura gutuiului revine in atentia noastra incepand cu lunile septembrie – octombrie, gutuile fiind printre cele mai cunoscute fructe specifice toamnei de la noi din tara. Ele ies in evidenta prin culoarea galbena, prin textura si aroma inconfundabile. Suprafetele cultivate din tara noastra au scazut considerabil, asadar este un domeniu in care, cu efort si profesionalism, se pot gasi oportunitati. Daca ai deja sau planuiesti infiintarea unei livezi de gutui, este necesar sa stii cateva informatii care sa iti asigure o productie optima si sanatoasa. 

Care este perioada optima pentru culesul gutuilor

Gutuile ofera avantajul ca, in comparatie cu merele si perele, au o capacitate mult mai buna de pastrare, putand fi depozitate in conditii bune pe parcursul iernii. In plus, ele se pot coace si dupa ce au fost culese. O gutuie coapta se recunoaste dupa culoarea uniforma, galben intens. Momentul optim de recoltare a gutuilor este caderea totala sau partiala a pubescentei, atunci cand culoarea pielitei devine verde-galbuie sau galbena. Ele trebuie culese tinandu-se cont de faptul ca se pot coace si ulterior. De regula, sfarsitul lunii octombrie este perioada ideala.

Care este perioada optima plantarii

Daca te gandesti serios sa infiintezi o livada de gutui, este bine sa stii ca solurile fertile, adanci, cu umiditate crescuta si cu un continut redus de calcar (sub 8%) sunt conditiile prielnice pentru dezoltarea unei culturi sanatoase. In ceea ce priveste distanta de plantare dintre puieti, se recomanda aproximativ 3 metri intre pomi si 4 metri intre randuri. Perioada optima pentru plantarea puietilor este tot toamna, la final de octombrie, dupa caderea brumei, atunci cand planta iese din etapa de vegetatie. Precipitatiile din lunile de toamna vor asigura prinderea. In plus, pana la venirea iernii puietii se vor adapta conditiilor meteo. O alta perioada propice plantarii gutuilor este inceputul primaverii, inaintea caldurii si a precipitatiilor abundente. 

Lucrari de intretinere pentru cultura de gutui

Lucrarile de intretinere a livezii de gutui cuprind mai multe etape: taieri de formare si dirijare a coroanei, aplicarea tratamentelor, irigarea pomilor. Unul dintre pasii esentiali si necesari pentru a obtine o productie sanatoasa la final de toamna il constituie combaterea bolilor si a daunatorilor specifici. Ca in cazul multor culturi, si livezile de gutui pot fi compromise. 

Cel mai des, plantatiile de gutui sunt amenintate de focul bacterian, o boala cauzata de bacteria Erwinia amylovora, semnalata pentru prima data in Romania in anul 1992. Boala ataca frunzele, florile, fructele, lastarii si trunchiul. Dezavantajul este ca ea poate fi raspandita cu usurinta de insecte si pasari in anumite conditii climatice favorabile dezvoltarii (umiditate, ploi, vant si temperatura ridicata). Din fericire, focul bacterian poate fi prevenit prin folosirea tratamentelor cu produse pentru protectia plantelor. De exemplu, Regalis® Plus stimuleaza mecanismele de aparare impotriva focului bacterian. 

Pe masura ce pomicultorii acorda tot mai multa atentie, grija si disciplina fiecarei etape de intretinere a culturii, cu siguranta vor putea obtine productii ridicate si de calitate, din ce in ce mai bune, de la an la an. 

Sursa foto: Shutterstock 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE