septembrie 19, 2021

Ce a obtinut agricultura romaneasca la Consiliul Agrifish. Cele mai importante reusite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Adrian Oros a participat in perioada 19-20 octombrie 2020, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului AGRIFISH. Alaturi de ministru s-au aflat, din partea Reprezentantei Permanente, Achim Irimescu, reprezentant al Romaniei in CSA si Emilia Mohan.

In urma negocierilor intense pe durata a 48 de ore (discutii in plen, reuniuni trilaterale la nivel de ministru si la nivel tehnic) s-a obtinut acordul pentru pozitia Consiliului asupra celor 3 regulamente ale reformei PAC post 2020, cu larga majoritate calificata (un vot contra – LT si 3 abtineri – BG, LV si RO). RO si BG s-au abtinut deoarece au solicitat, cu justificari corespunzatoare, actualizarea anului de referinta pentru plata ajutorului national de tranzitie (ANT) de la ianuarie 2013 la iunie 2018, pentru a nu mai plati de la bugetul de stat subventii pentru multe animale care nu mai exista (Presedintia germana a anuntat in timpul negocierilor cu RO, CZ, SK si BG ca va actualiza la anul 2018, dar promisiunea nu s-a mai materializat in compromisul final).

In ansamblu insa, Romania a obtinut: flexibilitate in aplicarea eco-schemelor (care permite reducerea riscului de a pierde circa 400 milioane Euro/an in primii ani); mentinerea ANT la nivelul actual (50%) cu o degresivitate de 5% pe an (desi trebuia sa nu mai continue dupa 2020), reducerea platilor directe pentru fermele mari – propunerea adoptata avantajeaza tara noastra deoarece lasa la latitudinea Guvernului aplicarea plafonarii (la 100.000 Euro, la plata de baza, cu considerarea salariilor) sau a platii redistributive; mentinerea plafonului de 2000 Euro pentru aplicarea disciplinei financiare (care permite exceptarea micilor fermieri si reducerea birocratiei); flexibilitate sporita la controlul conditionalitatii si aplicarea sanctiunilor pentru micii fermieri; conditii favorabile la aplicarea GAEC 8 si GAEC 9, etc.

Reforma introduce obligatii semnificative de mediu si clima pentru fermierii europeni, care ar putea conduce la riscul unei cresteri a pretului la produsele agro-alimentare. Obtinerea acordului permite, odata cu votul pozitiei Parlamentului European din plen, in aceste zile, demararea negocierilor in trilog a reformei, ce va face posibila adoptarea reformei PAC in semestrul I al anului 2021 si aplicarea de la 1 ianuarie 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE