Cum se adapteaza agricultura romaneasca la noile politici ale UE?

Facebook
Twitter

Conferinta internationala privind implementarea abordarii LEADER/CLLD a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernantei la nivel local in contextul noilor politici de dezvoltare rurala.

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Oros, a declarat ca, pentru viitoarea perioada de programare – post 2020, Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala, tinand cont de nevoile identificate in teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea ca vom avea aceeasi relatie fructuoasa si GAL-urile vor ramane un partener important al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania”, a adaugat ministrul Oros.

Alaturi de ministrul Oros, la eveniment au avut interventii online omologul sau bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autoritatii de Management pentru PNDR, precum si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai diverselor organisme, asociatii si organizatii europene implicate in dezvoltarea rurala au sustinut, de asemenea, prezentari.

Reprezentantii celor doua parti au convenit asupra importantei instrumentului LEADER in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca, in sprijinirea unei economii verzi si digitale, subliniind totodata necesitatea colaborarii dintre state in incercarea de a proteja interesele fermierilor.

Evenimentul, menit sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale dintre Romania si Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, informatii si bune practici se va desfasura in doua etape, participantii continuand lucrarile reuniunii la Albena (Bulgaria), in perioada 6-7 octombrie.

In a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire bilaterala cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme precum prioritatile viitorului Plan National Strategic, necesititatea mentinerii sprijinului cuplat voluntar si a ajutorului national tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au cazut de acord ca atat Romania cat si Bulgaria prezinta aceleasi specificitati din punct de vedere agricol si este important sa isi sustina punctele de vedere comune, in beneficiul ambelor parti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE