Cum te poti folosi de tehnologie pentru a scoate bani din agricultura

Facebook
Twitter

Daca pana in momentul de fata ai stat la tara si te-ai gospodarit astfel incat sa iti asiguri alimentele de baza din productie proprie, desi ai fi avut suficiente resurse pentru a aspira la mai mult si pentru a valorifica terenul familiei, e timpul sa faci un pas concret in acest sens. E posibil ca in mintea ta sa mai ai amintiri pitoresti atunci cand sapai gradina la bunici, iar uneltele agricole nu ti-au fost cei mai buni prieteni, insa practicarea agriculturii in anul 2021 nu mai are nimic de-a face cu cea din trecut, totul fiind tehnologizat, chiar daca nu e vorba de un business in domeniu.

Asa ca daca te-ai decis ca din primavara sa nu mai dai in arenda pamantul, ci sa te preocupi chiar tu de cultivare, ba chiar sa te ocupi si de o microferma, e timpul sa analizezi „la rece” totul, sa iti faci planuri si, mai ales, sa iti propui sa faci totul cat mai usor, cu minimum de efort, ajutandu-te de beneficiile tehnologice.

In acest articol, venim cu cateva idei de afaceri sustenabile, usor de pus in practica si modul in care poti sa imbini piesele de puzzle, astfel incat sa dai dovada de eficienta in ceea ce vei intreprinde, indiferent de profilul de activitate ales. 

Cultivarea capsunilor

Afacerea cu capsuni este profitabila daca te vei ajuta de tehnologie si vei uita de cultivarea lor in sistem traditional pe camp, atunci cand productia se reduce la maximum 3 luni pe an. Nu ai nevoie de o suprafata mare de teren pentru a adopta o tehnologie aparuta si in Romania. Asadar, daca vei opta pentru capsuni crescute pe jgheaburi suspendate, din metal sau PVC care, spre deosebire de cele „clasice”, se intind pe verticala, precum florile agatatoare, decorative, de tip iedera, de exemplu. Pentru a stimula intregul proces si a avea mai multe productii pe an, te poti folosi de panouri fotovoltaice, uitand de metodele de irigatie folosite acum zeci de ani si inca pastrate si practicate de foarte multi agricultori. Agricultura fara irigatii moderne este practic neviabila, ba chiar imposibila, pentru ca fara irigatii, in conditiile actuale de mediu, productia este pusa in pericol. O solutie pentru actionarea pompelor de apa sunt panourile solare fotovoltaice, care pot fi achizitionate online, ba chiar si in rate. In plus, acestea ofera fiabilitate, sunt usor de montat, si sunt rentabile.

De asemenea, nu doar pentru o cultura de capsuni, ci pentru oricare tip de fructe si leguminoase, poti sa te folosesti de metoda hidroponica, una aditionala panourilor fotovoltaice, prin care in solul sursa circula permanent apa cu ingrasaminte nutritive. 

Avicola

Daca vrei sa te apuci si de cresterea animalelor, nu te incumeta de la inceput la o ferma cu animale de mari dimensiuni, cum ar fi cabalinele sau bovinele. Mai ales daca nu dispui de foarte mult teren, dar si pentru a „te antrena” pentru ceea ce urmeaza, incepe cu un business de tipul unei avicole, utilizand tehnologia pentru garantia profitului. Daca vrei sa cresti fazani sau prepelite, nu ai nevoie de spatiu extins, ci de conditii optime de  amplasament,  asigurarea luminii, indepartarea oricaror surse de zgomot, asigurarea hranei si a apei la discretie, prin sisteme de alimentare tehnologizate, la care se adauga un sistem de supraveghere si monitorizare de tipul unei aplicatii mobile care poate fi accesata si de pe telefonul mobil.

Asadar, important este sa iti doresti sa vrei mai mult si sa sondezi oportunitatea de a locui la tara, pentru ca ai o paleta foarte larga de posibilitati.

 

Sursa foto: unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE