Pana(ACEBOP): exportul, principala valorizare a mieilor. 3.000 de tone de carcasa, exportati doar anul trecut

Facebook
Twitter

Cand vine vorba despre vanzarea de miei, principala sursa de finantare a crescatorilor de ovine este exportul, intrucat consumul de miei in Romania este doar unul sezonier, de Paste. Drept urmare, in 2020 au fost exportate peste 2.000 de tone de carcasa, a precizat Mary Pana, presedintele ACEBOP.

„Exportul Romaniei este anual salvat de agricultura, mai ales prin cereale, animalele vii, tutun si produse din tutun. Activitatea de crestere a ovinelor este traditie la noi, de generatii intregi. (…) Avem 135 de abatoare, deci o infrastructura puternica: 22 de abatoare mici, 6 centre de sacrificare, plus numeroase puncte de sacrificare, infrastructura puternica care ne va ajuta sa crestem in productia de carcasa de oaie. Anul trecut am exportat peste 3.000 de tone carcasa, mai ales spre India, Kuwait, Kosovo, Macedonia, Iran si Albania. Din punct de vedere al exportului de animale vii, ma refer mai ales la ovine, incepand cu februarie anul acesta au plecat din port aproximativ cate 50.000 de capete pe saptamana, mai ales catre Iordania si Emirate, dar si in Italia si spre Franta in perioada Sarbatorilor Pascale catolice. Exportul este principala valorizare a mielului national pentru ca la noi consumul este sezonier, doar de Paste”, a mentionat Mary Pana.

Aceasta a vorbit si despre transportul animalelor vii destinate exportului si despre conditiile dure ce trebuie indeplinite pentru livrarea animalelor spre tarile terte, spunand ca Romania este primul stat membru UE care a elaborat o lege referitoare la conditiile de transport.

„Pentru a ne proteja activitatea de crestere a oilor si pentru ca romanul iubeste animalele si le protejeaza, pentru a ne proteja traditia de productie, am acceptat o lege dura, care impune conditii speciale pe timpul transportului catre tarile terte si pot sa spun cu mandrie ca suntem primul stat membru care are o astfel de lege. Mai mult, datorita ultimelor evenimente ne-am strans, impreuna cu ONG-urile, am lucrat si am inaintat un proiect de plan de contingenta pentru dezastre in timpul transportului catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara. Bineinteles, vorbesc de un draft. Asteptam sa se faca un grup de lucru, sa definitivam documentul respectiv si sa trimitem spre Bruxelles. Deja in forma de draft a fost trimis catre grupul de ancheta pe transport animale vii, unde avem si noi in comisie doi eurodeputati. Pentru ca am fost informati de acestia ca sunt anumite voci ostile contra Romaniei – iata ca pe langa o lege, Romania a facut si un plan de contingenta, care speram ca va fi model pentru toate statele membre tinand cont de faptul ca la nivelul Comisiei Europene nu s-a gandit un asemenea plan de contingenta”, a mai spus presedintele ACEBOP.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE