Noua conditie de acordare subventii APIA, pentru anumite categorii de terenuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cele 160.000 de hectare de pasune din judetul Bihor, doar 75.000, adica 47%, sunt inregistrate ca amenajamente pastorale, aceasta fiind o conditie pentru a beneficia de subventii APIA.

“Incepand de anul viitor, UAT-urile fara amenajamente pastorale aprobate in intregime prin hotarari de consiliu local, respectiv care sa includa toate terenurile indiferent de forma de proprietate (detinute de persoane juridice, alte UAT-uri, persoane fizice cu fanete), nu vor mai beneficia de subventiile europene acordate prin intermediul APIA”, se arata in comunicatul Cancelariei Prefectului.

Totodata, precizeaza sursa, diminuarea suprafetelor de pasuni si fanete poate atrage penalitati si sanctiuni din partea Comisiei Europene, care monitorizeaza angajamentele fiecarei tari la nivel european.

Citeste si: Fonduri europene 2021: alocarea pentru activitati neagricole, epuizata inainte de finalul sesiunii

Din acest motiv, conducerea Prefecturii a solicitat ca amenajamentele pastorale din fiecare UAT sa fie finalizate obligatoriu pana in 31 decembrie 2021.

Elaborarea unui proiect de amenajament pastoral se efectueaza in baza studiilor pedologice si agrochimice, care sunt finantate in proportie de 100% de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Oficiul judetean de studii pedologice si agrochimice.

In cadrul videoconferintei s-a discutat si despre procedura de adoptare a avizului de mediu pentru proiectele si investitiile administratiei publice locale.

Institutiile cu atributii in protejarea mediului la nivelul judetului Bihor prezente la intalnire au subliniat importanta consultarii autoritatilor de mediu in elaborarea proiectelor, astfel incat conservarea biodiversitatii si dezvoltarea comunitatilor sa se realizeze echilibrat si armonios, cu respectarea prevederilor legale incidente.

“In contextul in care in perioada urmatoare vor aparea oportunitati multiple de finantare la nivel local, datorate noului ciclu de finantare european 2021-2027, precum si lansarii Programului National de Investitii “Anghel Saligny”, dosarele de investitii trebuie sa fie intocmite corect si cu respectarea prevederilor legale.

Una din cele mai importante prevederi este obtinerea obligatorie a avizelor de mediu pentru proiectele de investitii”, a precizat prefectul Dumitru Tiplea.

La intalnirea de lucru in sistem videoconferinta, convocata de prefectul Dumitru Tiplea, au participat, alaturi de primari si secretari generali, directorii Directiei Agricole Judetene Bihor, Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Bihor, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Bihor, Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor, Directiei de Statistica Bihor, Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Bihor si Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE