Centrul care a efectuat 5.000 de teste pentru depistare pesta porcina doar in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 5.000 de teste pentru depistare pesta porcina au fost efectuate in laboratorul DSVSA Alba.

Acesta serveste drept centru de diagnostic pentru boala, aici fiind prelucrate probe de la porci domestici si mistreti din 4 judete, noteaza Agerpres.

“Laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba este un laborator zonal de diagnostic pentru pesta porcina africana (PPA).

In 2021, aici au fost efectuate analize in vederea depistarii acestei boli de la porci domestici si mistreti proveniti din 4 judete: Alba, Sibiu, Hunedoara si Caras-Severin.

De la inceputul anului si pana la finalul lunii octombrie, specialistii in biologie moleculara din cadrul LSVSA Alba au efectuat, prin Tehnica Real Time PCR si Elisa, 4.763 de teste pentru indentificarea genomului virusului pestei porcine africane”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, au fost analizate 1.896 de probe de la porci din Alba (1.048 porci domestici si 848 porci mistreti), 1.616 din Hunedoara (343 porci domestici, 1.273 porci mistreti), 915 de probe de la porci din Sibiu (257 porci domestici, 658 porci mistreti), respectiv 336 de probe din Caras-Severin (93 porci domestici si 243 porci mistreti).

Citeste si: Gripa aviara: o noua obligatie pentru crescatorii de pasari

La nivelul judetului Alba, de la inceputul anului si pana la finalul lunii octombrie, dintre cele aproape 2.000 de probe analizate, 56 au iesit pozitive, din care 23 la porci domestici si 33 la porci mistreti.

“Nu au fost depistate focare la ferme de porci, ci doar la animalele din gospodariile populatiei, respectiv la porcii mistreti de pe fondurile de vanatoare (care au fost vanati sau au fost gasiti morti).

In caz de suspiciune in gospodariile populatiei au fost prelevate probe de la 1 sau mai multi porci considerati bolnavi, in functie de masurile instituite de medicii veterinari”, se precizeaza in comunicat.

DSVSA Alba a amintit crescatorilor de animale sa respecte toate masurile de prevenire instituite de autoritati si sa acorde o atentie deosebita inclusiv hranei pentru animale, proaspat recoltate de pe camp, deoarece boala se transmite si indirect, nu doar prin contactul direct intre animale bolnave.

“Astfel, exista posibilitatea ca in lanurile de porumb sa fi intrat, inainte de recoltare, porci mistreti infectati cu PPA.

Se recomanda ca porumbul din zonele populate de porci mistreti sa nu fie administrat porcilor domestici”, mai arata sursa citata.

PPA este o boala infectioasa foarte contagioasa, ce afecteaza porcinele indiferent de varsta si stare de intretinere.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect, prin secretii, furaje etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE