Gripa aviara: o noua obligatie pentru crescatorii de pasari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza riscului crescut de gripa aviara, crescatorii de pasari din Franta sunt obligati sa isi tina pasarile inchise.

Inmultirea cazurilor din tarile invecinate a determinat autoritatile din Hexagon sa revizuiasca gradul de risc, de la ”Moderat” la ”Crescut”.

De aceea, toate fermele vor trebui sa tina inchise pasarile pentru a evita contactul cu pasarile migratoare, care sunt posibile transmitatoare ale a virusilor gripei aviare inalt patogene, noteaza AFP.

O decizie similara a fost adoptata saptamana trecuta in Tarile de Jos.

Guvernul francez vrea astfel sa evite repetare situatiei din iarna trecuta, cand in Franta au fost identificate aproape 500 de focare de gripa aviara in crescatoriile de pasari, in principal in regiunea de sud-vest care este renumita pentru productia de foie gras. Criza nu a putut fi depasita decat cu pretul sacrificarii a peste 3,5 milioane de pasari, in principal rate.

“Extinderea dinamicii infectiei de-a lungul culoarelor de migratie justifica ridicarea gradului de risc la nivel “crescut” pe intreg teritoriul metropolitan”, se arata in decizia publicata in Monitorul Oficial si care intra in vigoare imediat.

Citeste si: Cel mai mare pret grau din decembrie 2012. Care sunt cauzele?

“De la inceputul lunii august, 130 de cazuri sau focare de gripa aviara au fost detectat in fauna salbatica sau in crescatoriile din Europa, in special pe malul Marii Nordului si Marii Baltice, printre care trei focare in crescatoriile din Germania”, precizeaza la randul sau Ministerul Agriculturii din Franta.

Trei cazuri de gripa aviara au fost detectate si in Franta, dar acestea au fost identificate in curtile unor gospodarii particulare, astfel ca crescatorii profesionisti de pasari beneficiaza in continuare de un statut care le permite sa poata exporta in continuare.

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE