In urmatoarele 6 luni, Rusia intentioneaza sa introduca limitari la exporturile de ingrasaminte.
Decizia vine in contextul crizei actuale si are scopul de a asigura necesarul pietei interne, noteaza Bloomberg.
Limitarea exporturilor rusesti de ingrasaminte vine in contextul in care cresterea cu 300% a pretului gazelor naturale a fortat unele fabrici de ingrasaminte sa opreasca productia. Aceasta limitare risca sa afecteze recoltele agricole de anul urmator si sa accelereze inflatia produselor alimentare.
Decizia autoritatilor ruse, anuntata miercuri de premierul Mihail Misustin la finalul unei reuniuni a cabinetului de la Moscova, vine dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut masuri pentru a garanta aprovizionarea cu ingrasaminte a fermierilor rusi. Aceasta este de asemenea si cea mai recenta masura a autoritatilor ruse pentru a tine sub control preturile la produsele agricole, dupa taxele la exporturile de grau introduse in acest an.
Guvernul rus va limita exporturile de ingrasaminte de azot la 5,9 milioane de tone iar livrarile de ingrasaminte complexe care contin azot vor fi limitate la 5,35 milioane de tone. Masurile vor intra in vigoare la inceputul lunii decembrie, sustine agentia de presa Interfax.
Citeste si: Fermierii care asigura o mare parte din necesarul de hrana al unui intreg judet
Cel mai probabil, aceste cote nu vor avea un impact deosebit asupra exporturilor pentru ca sunt in linie cu cantitatile pe care Rusia le exporta deja, sustine Elena Sakhnova, analist la VTB Capital. „Foarte multe vor depinde de cum va fi impartita cota la ingrasamintele de azot intre diferitele tipuri de ingrasaminte”, a spus Sakhnova. Potrivit acesteia, fermierii rusi utilizeaza in principal azotatul de amoniu pentru fertilizarea de primavara, in timp ce ureea este principalul ingrasamant pe baza de azot in Europa, astfel ca fermierii europeni ar putea sa se confrunte cu preturi mai mari.
Fermierii europeni si-au exprimat deja ingrijorarile cu privire la aprovizionarea cu ingrasaminte pentru primavara, cand se fertilizeaza culturile de cereale pentru a creste randamentele si calitatea. Luna trecuta organizatiile care ii reprezinta pe fermierii francezi au avertizat ca preturile la azot s-au tripla si exista riscul unor crize de aprovizionare cu ingrasaminte. China a limitat si ea exporturile pentru a asigura aprovizionarea interna.
„O cota la exporturile rusesti va pune si mai multe presiune pe o piata mondiala care cauta cu disperare oferte”, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets.
Producatorii rusi de ingrasaminte au profitat in ultima vreme de criza energetica mondiala care a afectat aprovizionarea cu ingrasaminte, pentru ca preturile lor la gaze naturale sunt fixe, spre deosebire de rivalii lor din alte tari. Luna trecuta producatorii rusi au prelungit, pana la finele anului, decizia de inghetare a preturilor pentru clientii interni.