Restrictiile generate de gripa aviara au intrat in vigoare. Decizie de suspendare a autorizatiei, pentru mai multe firme care comercializau pasari vii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

DSVSA Botosani a retras temporar autorizatiile de functionare pentru mai multe societati comerciale care comercializau pasari vii, din cauza restrictiilor impuse de ANSVSA pe fondul izbucnirii unui focar de gripa aviara.

“Noi am luat decizia de suspendare a activitatii tuturor mijlocitorilor de afaceri care functionau pe raza judetului Botosani pe pui, adica suspendarea activitatii magazinelor de pui de o zi si controlam fiecare ferma daca vinde catre mijlocitori. Teoretic, nici nu au voie sa vanda catre mijlocitori”, a afirmat Turcanu, pentru Agerpres.

Oficialul DSVSA sustine ca fermele avicole pot vinde pui doar direct catre gospodarii, in limita a 350 de capete. De asemenea, vanzarea este permisa pe o raza de maximum 50 de kilometri de locul de amplasare a fermei avicole.

La nivelul judetului Botosani functioneaza 21 de ferme avicole autorizate, cea mai mare dintre ele crescand anual un milion de pasari.

Dupa ce in judetul Mures a fost depistat un focar de gripa aviara, autoritatile au decis suspendarea totala a comertului cu pasari vii, pe intreaga suprafata a Romaniei, pentru 30 de zile, interdictia fiind in vigoare incepand cu data de 7 mai.

Decizia autoritatilor a generat pareri contradictorii in randul parlamentarilor unde, deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist in activitati agricole si vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si-a manifestat dezacordul fata de masura.

„Insa Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a mers mult mai departe si a oprit comertul cu pasari vii din intreaga tara. Consideram ca a fost luata o decizie pripita, care a adus pierderi financiare uriase atat pentru intermediari, cat si pentru fermele de pasari si pentru fermele mici. UDMR militeaza pentru ridicarea masurilor luate de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta in toata tara si dorim revenirea la primele restrictii, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura, potrivit Mediafax.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE