Caz de gripa aviara, confirmat in Romania. Ce restrictii s-au impus?

Facebook
Twitter

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic de gripa aviara, HPAI, produs de catre pasarile salbatice migratoare.

Distributia detectiilor HPAI in sezonul epidemic curent poate fi accesata la urmatorul link.

DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada.

Un medic veterinar oficial s-a deplasat in regim de urgenta si a constatat prezenta unui cadavru lebada, in varsta de 10 luni, in putrefactie, acesta fiind afluit catre LSVSA Calarasi.

Nu a fost constatata prezenta altor cadavre de lebede si/sau alte pasari salbatice sau domestice.

Proba a fost trimisa pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), Bucuresti.

Astfel, in data de 16.11.2021 a fost confirmat si in Romania de catre IDSA prin Buletinul de  analiza nr.  16381/16.11.2021 un caz de gripa aviara inalt patogena (H5N1)  pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, in localitatea Postavari pe langa Lacul Postavari, comuna Frumusani, judetul Calarasi la o lebada de vara.

Au fost impuse restrictiile preliminare si masurile de biosecuritate conform prevederilor Art. 7 si urmeaza sa se aplice masurile la confirmare prevazute la Sectiunea 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului, in ceea ce priveste normele pentru prevenirea si controlul anumitor boli listate.

In decursul anului 2021 (prima jumatate), au mai fost confirmate in Romania 8 cazuri de gripa aviara inalt patogena de subtipul H5N5 la pasari salbatice, in judetele Constanta si Tulcea si 8 focare de gripa aviara de gripa aviara inalt patogena (1 focar de subtipul H5N5 si   7 focare de subtipul H5N8) in judetele Timis si Ilfov, Mures, Harghita.

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

Pasarile salbatice sunt gazde naturale si rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, asa ca joaca un rol major in evolutia, intretinerea si raspandirea acestor virusuri.

Pana la aceasta data nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii de pasari.

Citeste si: Fonduri europene pentru conversia la agricultura ecologica

Carnea de pasare si ouale, achizitionate din unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Facem precizarea ca, proprietarii de pasari afectati primesc despagubiri financiare, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare.

Pentru a preveni raspandirea acestei boli, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa respecte urmatoarele masuri:

– separarea in cadrul gospodariei, in masura posibilitatilor a ratelor si gastelor de alte pasari domestice;

– evitarea cresterii pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii de cazare special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice;

– interzicerea adaparii pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;

– evitarea intrararii mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singiura persoana (proprietarul exploatatiei);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie;

– aplicarea unor masuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferita in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unui amplasament special amenjat pentru dezinfectia incaltamintei;

– prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice si alte pasari, in special ratele si gastele. Astfel, va trebui limitat pe cat posibil accesul tuturor pasarilor domestice si pasarilor salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala.

-toate cazurile de imbolnavire sau mortalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit;

-toate cadavrele de pasari si mamifere, descoperite in locuri publice, se anunta, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit sau la DSVSA judeteana;

-sa nu puna mana neprotejata cu manusa, pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave;

-sa respecte indicatiile medicului uman de familie si ale medicului veterinar de libera practica imputernicit.

Situatia epidemiologica din Romania, in contextul influentei aviare, este monitorizata permanent de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii si eradicarea bolii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE