Revolta a fermierilor: „opriti bataia de joc!”

Facebook
Twitter

O importanta asociatie de fermieri isi exprima dezacordul fata de modul in care se decide viitoarea Politica Agricola Comuna in Romania, principalul program de finantare a agriculturii in urmatorii ani.

Acestia critica lipsa de transparenta a deciziilor luate de autoritati si consultarile insuficiente cu agricultorii, pentru un program care va decide viitorul fermierilor din urmatorii ani.

In cele ce urmeaza va redam documentul integral, transmis de asociatia Forta Fermierilor:

„9 noiembrie 2021: Opriti bataia de joc la adresa fermierilor romani! Un ministru demis angajeaza Romania in Politica Agricola Comuna a urmatorilor ani, fara niciun fel de credibilitate si legitimitate!

Asociatia Forta Fermierilor isi manifesta revolta fata de bataia de joc la care sunt supusi agricultorii romani de catre ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros.

Acest politician, lipsit de orice empatie fata de problemele sectorului agroalimentar, care isi va incheia in curand mandatul de ministru cu un bilant catastrofal, pune in pericol viitorul securitatii alimentare nationale prin demararea unor consultari de forma, cu potential negativ, pentru Planul National Strategic care sa implementeze Politica Agricola Comuna 2023-2027.

Aceste consultari cruciale pentru fermieri sunt lipsite de transparenta si substanta, utile doar unui grup de restrans de influenta si risca sa afecteze interesele legitime ale tuturor membrilor Asociatiei Forta Fermierilor, a intregii clase a fermierilor din Romania.

In data de 3 noiembrie 2021, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat demararea consultarilor privind PNS, intr-o sedinta a Comitetului Tehnic Consultativ pentru Elaborarea PNS. MADR a anuntat ca, din aceasta saptamana, incepe consultarile propriu-zise cu mediul asociativ, pe repede inainte, in doar cateva zile tot procesul urmand a fi incheiat.

Timp de doi ani, cat a fost ministru al Agriculturii in guvernele Orban si Citu, Adrian Oros nu a facut nimic pentru demararea consultarilor legate de scrierea PNS, iar acum, pe picior de plecare din minister, vrea sa dea doar o lovitura de imagine, mimand niste consultari lipsite de credibilitate si de legitimitate.

Citeste si: Ferma de familie: sustinerea sa, adusa din nou in discutii de oficiali

Asociatia Forta Fermierilor solicita premierului interimar Florin Citu, liderilor politici din PNL, decidentilor din MADR care mai au o bruma de responsabilitate si de verticalitate, sa opreasca aceasta mascarada a „consultarilor” demarate de ministrul demisionar Oros, care risca sa produca prejudicii uriase fermierilor din Romania, indiferent de marimea fermei, sectorul de activitate sau localizare geografica.

In plus, solicitam transparentizarea discutiilor de pana acum, din Comitetul Tehnic Consultativ si din consultarile cu mediul asociativ, prin publicarea integrala a stenogramelor discutiilor, pentru ca toti fermierii din Romania sa aiba ocazia sa vada cine si cum le reprezinta interesele si le apara drepturile de fermieri europeni.

Asociatia Forta Fermierilor nu va participa, direct sau indirect, la nicio manipulare marca „ministrul demis Oros”.

Consideram ca noul ministru al Agriculturii, indiferent cineva va fi acesta si din ce partid ar proveni, facand parte dintr-un guvern legitim, investit de Parlament, va putea demara consultari reale, credibile, transparente si reprezentative cu mediul asociativ al sectorului agroalimentar, astfel incat, la 31 decembrie 2021, Romania sa poata prezenta Comisiei Europene, la termenul-limita de depunere, un PNS care sa reprezinte interesele legitime ale tuturor categoriilor de fermieri din aceasta tara si nu doar ale unui grup restrans de interese.

„Sa spunem lucrurilor pe nume: Nu exista nicio consultare reala, in prezent, cu privire la PNS. Exista niste intalniri online, pe repede inainte, in care se citeste catalogul si se face prezenta, in care se prezinta niste slide-uri de toata jena, si in care nimeni nu prea apuca sa spuna nimic.

Este de neinteles pentru noi usurinta cu care ceilalti reprezentanti ai mediului asociativ din sectorul agroalimentar au cazut in capcana lui Oros.

Atentie, vorbim de un ministru demis, demisionar si care a renuntat la sustinerea politica a propriului partid, adica un ministru cu zero credibilitate si legitimitate care se mai afla in fotoliul respectiv doar pentru ca nu exista o acoperire legislativa pentru schimbarea unui ministru care este demis prin motiune de cenzura, inainte de plecarea intregului Executiv, in totalitate.

Oros vrea sa isi bata joc de toata lumea si noi, cei din Asociatia Forta Fermierilor, nu vom accepta aceasta stare de fapt. Cui ii place acest lucru sau are interese, sa o faca, noi nu vom participa la aceasta mascarada.

Cred ca traseul normal al unor consultari reale cu privire la PNS este urmatorul: asociatiile sa discute intern si conducerile sa isi ia mandat de reprezentare de la toti membrii, apoi sa isi prezinte viziunea lor in fata noului ministru, sa apara un prim draft redactat de MADR pe baza propunerilor mediului asociativ si, in cele din urma, sa inceapa negocierile punctuale pe acest draft si armonizarea punctelor de vedere.

Asa vom avea un PNS reprezentativ, nu prin demersurile de toata jena ale lui Oros. Asociatia noastra, care reprezinta toate categoriile de fermieri din Romania, din toate sectoarele de activitate si din toate regiunile tarii, este pregatita sa contribuie, printr-un demers constructiv si responsabil, la toate consultarile pe care noul ministrul al Agriculturii le va organiza, pentru redactarea PNS.

Ne vom lupta, ca si pana acum, fara a face blaturi cu politicienii, pentru drepturile fermierilor si pentru interesele lor legitime”, a spus Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

––-

Asociatia Forta Fermierilor, actionand sub sloganul „Agricultura in ofensiva”, este cea mai dinamica organizatie profesionala din sectorul agroalimentar, care nu accepta jumatatile de masura in reprezentarea intereselor legitime ale membrilor sai.

Asociatia Forta Fermierilor se lupta pentru apararea drepturilor agricultorilor romani de toate tipurile, indiferent de marimea fermei, de domeniul de activitate si de regiune geografica. Incepand din luna iulie 2021, Asociatia include o Divizie de Consultanta pentru Fonduri Europene, structura prin care asigura membrilor organizatiei consultanta gratuita si sprijin in realizarea si depunerea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE