O mare asociatie de fermieri trage un semnal de alarma: suntem in pragul dezastrului agricol

Facebook
Twitter

Asociatia Forta Fermierilor atrage din nou atentia cu privire la situatia curenta a agriculturii romanesti si a faptului ca neacordarea despagubirilor pentru seceta in acest an pune in pericol intreaga industrie. De aceea, reprezentantii asociatiei lanseaza un apel catre companiile din agribusiness, pentru a-i sprijini pe fermieri astfel incat sa poata incepe anul agricol 2021.

„Fermierii Romaniei trag un semnal puternic de alarma: suntem in pragul dezastrului agricol, riscam sa fie pusa pe butuci ramura economica care ne poate scoate din criza! La aceasta ora, situatia fermierilor din majoritatea regiunilor tarii este, in multe cazuri, disperata din cauza lipsei capitalului de lucru. Blocajul financiar a ajuns o realitate dureroasa in anul 2021 si multi fermieri risca sa isi piarda afacerile, cu impact dramatic asupra asupra securitatii alimentare a Romaniei. Asociatia Forta Fermierilor apreciaza ca, prin neacordarea despagubirilor de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020, conducerea Ministerului Agriculturii a pus in pericol productia agricola din 2021″, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Forta Fermierilor.

Desi conditiile meteorologice sunt mai bune decat anul trecut, reprezentantii asociatiei sustin ca Romania risca sa rateze complet oportunitatea si sa nu poata fructifica la maxim potentialul agricol din acest an.

Conform reprezentantilor asociatiei, fermierii Romaniei mai au o singura sansa sa puna agricultura in ofensiva in acest si sa-si salveze fermele: parteneriatul cu furnizorii si distribuitorii de seminte, produse de protectie a plantelor, fertilizanti si echipamente/utilaje agricole, precum si cu comerciantii de produse agricole.

„In numele fermierilor romani, fac un apel la managerii din companiile care lucreaza cu agricultorii sa faca un efort si sa fie alaturi de noi. Mediul privat din agribusiness a fost intotdeauna un partener al fermierului, dezvoltarea multor ferme din tara noastra fiind posibila datorita finantarii oferite de aceste companii. Acum, insa, este nevoie, mai mult decat oricand, de o implicare totala, asumata si transparenta, a furnizorilor, distribuitorilor si traderilor, pentru a salva anul agricol 2021. Daca nu vom reusi asta, consecintele, atat pe termen scurt cat si pe termen mediu, vor fi dezastruoase pentru toata lumea. (…) Este nevoie de sprijinul companiilor dumneavoastra pentru ca fermierii sa isi poata finanta lucrarile agricole din acest an. Multi din fermieri, si mai mici si mai mari, au zero lei, zero bani in conturi, si nu din vina lor”, a spus Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE