Despagubiri pentru seceta din 2020: inca o asociatie de fermieri solicita suplimentarea sprijinului. Care sunt motivele cererii?

Facebook
Twitter

Inca o asociatie agricola solicita Ministerului Agriculturii sa suplimenteze, cu un miliard de euro, bugetul destinat acordarii despagubirilor pentru seceta, pentru culturile de primavara afectate in anul 2020.

„Asociatia Forta Fermierilor, cea mai noua organizatie din mediul asociativ agricol, solicita suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cu un miliard de lei pentru acordarea despagubirilor de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020. In aceasta perioada, in care proiectului Legii Bugetului de Stat va intra in dezbatere publica, decidentii politici trebuie sa inteleaga ca sectorul agroalimentar este una dintre putinele ramuri economice care vor putea asigura o crestere a PIB in 2021. Fermierii Romaniei fac un apel catre premierul Florin Citu pentru acordarea acestor despagubiri de seceta, din bani publici, pentru ca, la aceasta ora, nu exista un sistem de asigurari functional care sa acopere aceste riscuri. Prin urmare, Asociatia Forta Fermierilor considera ca acest sprijin de la buget este, de fapt, o investitie si nu o „pomana”, nu vorbim de un ajutor social”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei.

Vlad Macovei, presedintele organizatiei, a explicat, in context, ca investitia guvernamentala de un miliard de lei va genera, in doar cateva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei in productie agricola suplimentara, adica in jur de un miliard de euro.

„Daca Guvernul va investi un miliard de lei in fermele din Romania care au fost afectate de seceta, banii respectivi se vor duce imediat in economia reala. Fermierii vor putea sa isi sustina cheltuielile pentru asigurarea productiei agricole in 2021, mai ales ca se anunta un an bun din punct de vedere agrometeorologic. Din analiza interna a noastra la nivel de asociatie, investitia guvernamentala de un miliard de lei va genera, in doar cateva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei in productie agricola suplimentara, adica in jur de un miliard de euro. Daca luam in calcul si efectul pe orizontala, cu siguranta valoarea despagubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe si impozite, pana la finalul acestui an. In plus, exporturile generate din plusul de productie vor putea sustine balanta comerciala a Romaniei si cursul de schimb leu-euro”, a declarat Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

Asociatia Forta Fermierilor este o organizatie profesionala recunoscuta legal, infiintata in luna octombrie 2020, care militeaza pentru drepturile si interesele legitime ale sectorului agroalimentar din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE