Pret cereale – recoltele bune inregistrate de SUA, conditiile bune de insamantare in Brazilia si incetinirea achizitiilor de China au dus la cresterea ofertei pentru porumb si soia, noteaza Reuters.
Cresterea stocurilor semnaleaza ca preturile pentru aceste culturi, precum si pentru alte produse precum zahar si cafea, au trecut de punctul de varf al unui trend crescator declansat de pandemie, sustin analistii. In plus, preturi mai mici ar fi si o veste buna pentru consumatori, dupa ce zilele trecute o agentie a ONU a calculat ca preturile globale la produsele alimentare au atins in noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
La bursa de la Chicago, cotatiile futures la soia au scazut cu 27%, in timp ce cotatiile la porumb au scazut cu 24%, comparativ cu maximele atinse in luna mai, dupa ce conditiile meteo favorabile au produs recolte abundente in SUA. Piata pentru soia boabe este supusa la cele mai mari presiuni, in conditiile in care crestere ofertei si ingrijorarile cu privire la diminuarea cererii venite din China imping preturile in jos.
Preturi mai mici la soia si porumb ar duce si la diminuarea costurilor pentru nutretul utilizat la hrana animalelor crescute pentru carne, care din cauza pandemiei a devenit un produs inaccesibil pentru multi oameni. Insa preturi mai mici la soia si porumb ar putea ameninta si profiturile fermierilor, in special in contextul in care furnizorii de seminte si ingrasaminte si-au majorat preturile.
Citeste si: Scaderi record la productia de vin. Care sunt motivele?
Pret cereale – cel mai mare cumparator mondial si-a incetinit comenzile
Departamentul american al Agriculturii (USDA) si-a imbunatatit in ultimele luni estimarile privind oferta mondiala de soia boabe iar daca cele mai recente estimari de 104,57 milioane tone se vor confirma, acestea ar fi unele dintre cele mai mari stocuri mondiale inregistrate vreodata.
In paralel, China, cel mai mare cumparator mondial de soia boabe, si-a incetinit achizitiile in ultimele luni iar analistii se asteapta ca in 2021 livrarile spre China sa fie mai mici de 100 de milioane de tone, ca urmare a utilizarii crescute a graului ca nutret pentru hrana animalelor.
De asemenea, USDA si analistii privati se asteapta ca in acest an China sa importe mai putin porumb comparativ cu anul trecut, aceasta in conditiile in care stocurile mondiale de porumb ar urma sa creasca cu 4,1% in anul agricol 2021/22.
„Avand in vedere balanta actuala dintre oferta si cerere, cred ca preturile mari sunt in urma noastra”, spune Camilo Motter, un broker de cereale din Brazilia, cel mai mare producator mondial de soia boabe, zahar si cafea.
Insa in conditiile in care nord-vestul SUA si Canada sufera de pe urma secetei iar vremea secetoasa ar putea continua din cauza fenomenului La Nińa, preturile la ovaz, grau si canola ar putea sa ramana la un nivel ridicat, ceea ce inseamna ca inflatia produselor alimentare nu s-a terminat.