Productia mondiala de vin a inregistrat scaderi record, dupa ce fenomenele meteo au afectat podgoriile.
Reprezentantii industriei viticole pun aceste fenomene pe fondul schimbarilor climatice. Ei sustin ca, in acest moment, nu exista solutii viabile pentru stoparea lor.
Productia mondiala de vin va inregistra scaderi record anul acesta pe fondul schimbarilor climatice care au afectat podgoriile din principalele regiuni viticole din Europa. Autoritatile din industrie sunt ingrijorate de evolutia climei pentru ca nu pot anticipa efectele pe termen lung ale fenomenelor nefaste.
In 2021 este asteptata o scadere extrema a volumului productiei mondiale de vin, la un nivel similar cu 2017. Acesta ar fi al treilea an consecutiv in care nivelul productiei globale este sub media multianuala.
- Se estimeaza un volum de productie scazut in UE, in special in Italia, Spania si Franta, care impreuna au pierdut aproximativ 22 mil.hectolitri fata de 2020, din cauza ingheturilor tarzii de primavara si a conditiilor climatice generale nefavorabile.
- Singurele tari mari producatoare de vin din UE care au inregistrat recolte mai mari decat in 2020 sunt Germania, Portugalia, Romania si Ungaria.
- Prognozele recoltei din SUA indica volume de productie usor peste cele din 2020.
- 2021 a fost un an foarte pozitiv pentru podgoriile din emisfera sudica, unde conditiile climatice relativ favorabile au dus la niveluri de productie record in tarile din America de Sud, Africa de Sud si Australia, Noua Zeelanda fiind singura exceptie cu scadere fata de anul anterior.
Citeste si: INS: suprafata de 180.000 de hectare, cultivata cu vita de vie in 2020
Productia de vin la nivel mondial
Pe baza informatiilor culese din 28 de tari, ceea ce reprezinta 85% din productia mondiala in 2020, productia de vin in 2021 este estimata intre 247,1 si 253,5 milioane hectolitri, cu o estimare medie la 250,3 milioane hectolitri.
Productia de vin din 2021 poate fi considerata extrem de scazuta, doar putin peste cea mai mica productie istorica, cea din 2017.
Volumul asteptat pentru acest an pare sa fi scazut cu 4% fata de 2020 (an care era deja sub media multianuala) si este cu 7% mai mic decat media pe 20 de ani.
Acesta este rezultatul conditiilor climatice nefavorabile care au avut un impact grav asupra principalelor tari producatoare de vin din Europa in acest an.
Emisfera sudica si SUA par sa fie exceptii in acest scenariu general negativ si tind sa echilibreze scaderea volumului observata in UE, se arata intr-o analiza OIV.