Pretul cerealelor inregistreaza cresteri majore. Care sunt motivele majorarii?

Facebook
Twitter

Pretul porumbului s-a situat la cel mai ridicat pret din ultimii 8 ani, din cauza necesitatii tot mai mare a Chinei pentru aceasta cereala si din cauza fenomenelor meteo nefavorabile inregistrate la nivel mondial, care vor scadea productia.

La bursa de cereale de la Chicago, cotatiile futures la porumb au inregistrat cresterea maxima permisa intr-o singura zi. Contractul cu livrare in luna iulie a crescut cu 4,1% pana la 6,315 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel de dupa luna mai 2013. O apreciere similara s-a inregistrat in cazul graului, unde contractul de referinta s-a apreciat cu 5,3% pana la 7,105 dolari per bushel, cel mai mare pret din ultimii sapte ani. De asemenea, la soia boabe, contractul de referinta a trecut de 15 dolari per bushel pentru prima data dupa 2017.

Frigul si seceta din unele regiuni alimenteaza ingrijorarile ca nu vor exista suficiente cereale si oleagionase pentru a satisface necesitatile mari ale Chinei pentru nutreturi sau pentru a acoperi cererea in crestere de biocombustibili, pe masura ce economia mondiala isi revine dupa pandemia de coronavirus.

China este atat de interesata sa cumpere mai mult porumb incat a inceput deja sa isi rezerve o parte din urmatoarea recolta, iar cererea nu ar urma sa incetineasca in acest an. Investitorii au inceput sa se indrepte spre materiile prime agricole iar stocurile mondiale limitate inseamna ca evolutiile meteo nefavorabile vor conduce la o noua crestere a preturilor.

„Stim ca acum exista o cererea mondiala enorma pentru cereale folosite ca nutret iar oamenii incep sa se intrebe ce se va intampla daca recolta Braziliei nu se va ridica la inaltimea asteptarilor. Fiecare zi fara ploi abundente duce la diminuarea productiei estimate”, spune Joe Nussmeier, broker la firma americana Frontier Futures.

Cresterea cotatiilor futures la porumb face graul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutret pentru hrana vitelor, in special in conditiile in care fermierii amana sa isi vanda porumbul pentru a profita de cresterile viitoare de pret.

„In momentul de fata porumbul se termina si cea mai ieftina alternativa este graul. Acesta inregistreaza cresteri semnificative”, a spus Joe Nussmeier.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE