lemn de foc

Criza energiei continua: preturile la lemn de foc se dubleaza

Facebook
Twitter

Evolutiile explozive de pe piata de  lemn de foc – cu lipsa de resursa si dublarea preturilor – au efecte negative pentru intreaga piata a lemnului.

Acestea vor duce la diminuarea suplimentara a resursei de materie prima pentru industria de prelucrare.

Avem o criza de resursa si o explozie a preturilor la energie si la gaze. Pretul gazelor a ajuns la 120 de Euro pentru echivalentul energetic 1 MWh, ba chiar sunt semnalate preturi de retail la consumator spre pragul de 150 de Euro/MWh. Avem si o crestere aproape proportionala a preturilor lemnului de foc. Dar de ce avem si deficit de resursa de lemn? De ce nu este lemn in piata ?

Cum este legata piata energiei de piata lemnului?

In Europa, 60% din resursa de lemn este folosita in diferite forme pentru productia de energie, iar acest procent este probabil chiar si mai mare in Romania prin:

  • consumul de lemn de foc al populatiei – peste 3,5 milioane de gospodarii folosesc lemnul.
  • sectorul energiei termice si electrice din biomasa.
  • consumul de bricheti si peleti.
  • consumul intern al industriei lemnului, care foloseste energie termica pentru uscarea cherestelei, in special.

Productia de energie este o forma de utilizare a lemnului si este normal ca pretul lemnului sa fie conectat la piata energiei. Problema pentru industria lemnului apare in momentul in care resursa pentru prelucrare industriala incepe sa mearga in lemn de foc sau lemn pentru energie. Cu pierderi enorme pentru PIB-ul Romaniei si balanta comerciala valutara a Romaniei.

Raportat la puterea calorica, o tona de biomasa lemnoasa echivaleaza cu 2 pana la 4,2 MWh, in functie de specia si umiditatea lemnului. Daca biomasa lemnoasa este sub forma peletilor sau brichetelor, poate ajunge la 4,8 MWh echivalent energetic. La preturile actuale din piata pentru lemnul de foc – in medie de 500 de lei/tona – incalzirea cu lemne este de 2,5 pana la 5 ori mai ieftina decat cea pe gaze!

Utilizarea peletilor si brichetelor, cu randamente energetice maximale, chiar la preturi de 1.200 lei/tona inca este de doua ori mai ieftina decat aceeasi energie din utilizarea gazelor.

Explozia preturilor lemnului de foc pune presiune pe disponibilitatea si preturile resursei de lemn pentru industrie. Preturile resursei in Romania, de 120-140 de Euro/m3 la busteanul de gater din rasinoase si respectiv  catre 120 de Euro/m3 la cel de fag, sunt cu cel putin 20-40% peste preturile pietelor internationale din Europa, lovind in competitivitatea industriei si conducand la reduceri de capacitati de productie.

Citeste si: Cele mai mari preturi la alimente, din ultimii 10 ani. Care sunt cauzele?

La un pret de peste 500 de lei/m3 pentru lemnul de foc, busteanul de gater din fag merge direct in lemn de foc: nu se mai face sortare. Foarte multe composesorate si UAT-uri directioneaza prioritar resursa direct catre lemn de foc – vorbim de resursa de pe 2 milioane de hectare de padure. Fara sortare.

Piedicile birocratice si lipsa investitiilor diminueaza artificial piata de lemn de foc

In acest moment, categorii extinse de biomasa nu se pot folosi in productia de energie: resturi ramase din exploatare, lemnul subtire provenit din lucrari de ingrijire, biomasa lemnoasa din import. Exista piedici birocratice de evaluare si transport a masei lemnoase prin SUMAL pentru vegetatia din spatii verzi, pomicultura, culturi energetice, etc.

Rezultatul este restrangerea ofertei si cresterea concurentei pe putina resursa de calitate folosita si de industria placilor. Pentru peleti si brichete a ramas foarte putina resursa, ceea ce a dus la oprirea multor capacitati de productie.

La nivel national, un alt factor de presiune urias este restrangerea ofertei de masa lemnoasa prin blocarea amenajamentelor silvice pentru realizarea evaluarilor de mediu si piedicile puse de SUMAL la evaluarea masei lemnoase de pe micile proprietati si vegetatia masei lemnoase. Piedici care scot resursa din piata si creeaza deficite artificiale!

Constantin Tobescu, presedintele AIL – Prolemn: „Este o furtuna perfecta. Este pretul lemnului in Romania mare sau mic? Daca ne uitam la piata busteanului in Europa, pretul este foarte mare. Daca ne uitam la preturile gazului si ale energiei in Romania, pretul este mic! Piata interna din Romania va plati – prin pretul lemnului de foc si al materialelor de constructii din lemn – masurile legislative nefundamentate luate in ultimii ani pentru domeniul padurilor si lipsa investitiilor. O dubla pierdere, suportata de populatie prin pretul lemnului de foc, si de industria lemnului din Romania, prin lipsa resursei si preturi care scot produsele romanesti de pe piata.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE