Agrometeo: deficitele de apa in sol afecteaza unele culturi agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de racire, iar rezerva de umiditate in stratul de sol, la culturi agricole din majoritatea regiunilor, va fi una satisfacatoare, apropiata de optim.

Totusi, exista anumite zone in care se inregistreaza si deficite de apa in sol La culturile de toamna, starea de vegetatie este buna si medie, cu exceptia zonelor in care s-au efectuat semanaturi tardive, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 4-10 noiembrie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 9…19°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C si 5…14°C spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 10…25°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a  aerului  va fi  cuprinsa intre  0…13°C  in majoritatea regiunilor, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 5…19°C, favorabila desfasurarii proceselor vegetative ale culturilor de toamna.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. Totodata, in primele zile, in vestul, centrul si nordul tarii, prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi local 10…15 l/mp si izolat 20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Dobrogea, local in nordul, sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crisanei.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Moldova si Maramures, cea mai mare parte a Banatului  si   Crisanei,   local   nordul si vestul   Munteniei, nordul si centrul Dobrogei,      centrul, sudul si estul Transilvaniei.

Citeste si: USTR: costuri de productie mari si preturi de vanzare mici pentru producatori

Starea de vegetatie la principalele culturi agricole

Ca urmare, ritmurile fiziologice ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a regiunilor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei.

Totodata, starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie, exceptand semanaturile tardive si suprafetele cu deficite de apa in sol, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in continuare medie si slaba.

Functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla predominant la germinare (40-100%) si rasarire (10-100%), mai avansate fiind culturile din sudul si sud-estul tarii aflate la aparitia frunzei a treia (10-30%).

Sub aspect fenologic, rapita infiintata pana la aceasta data va parcurge rasarirea (20-100%) si infrunzirea (6-9 frunze), in special in zonele de campie.

Sfecla de zahar va inregistra maturitatea deplina (60-100%), continuandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea bazinelor specializate.

La pomii fructiferi si vita-de-vie se vor semnala fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor in cea mai mare parte a plantatiilor, precum si adaptarea la conditiile de iernare.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor putea executa in conditii bune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE