USTR: costuri de productie mari si preturi de vanzare mici pentru producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conditiile economice din ultima perioada ii nemultumesc pe principalii producatori agricoli.

Acestia acuza autoritatile pentru deciziile care au dus la cresterea costurilor de productie, dar si pentru preturile mici pe care le primesc, explica o asociatie de fermieri.

„Avand in vedere preturile derizorii de achizitie la legume, cresterea preturilor la inputuri (seminte, combustibil, energie electrica, etc), lipsa unor politici publice in sectorul horticol in ceea ce priveste comercializarea produselor autohtone, lipsa masurilor de sprijin pentru producatori agricoli, tinand cont ca venim dupa un an in care comercializarea ca urmare a constrangerilor suferite in urma pandemiei COVID 19, cat si faptul ca la orizont se pre configureaza continuarea masurilor restrictive impuse de pandemie, toate acestea au dus la decapitalizarea producatorilor agricoli, desi cei care sunt in lantul de comercializare en-gros dar si cu amanuntul inregistreaza profituri substantiale.

Uniunea Salvam Taranul Roman inca de anul trecut a avansat Ministerului Agriculturii si Guvernului Romaniei o serie de masuri de natura sa sprijine micul producator, dar a fost un dialog al surzilor, incheiat cu promisiuni.

Citeste si: Fonduri europene 2021: fermierii pot obtine finantare mai usor

Evidentele sunt cat se poate de clare, invitam politicienii indiferent de culoarea politica sa mearga in satul romanesc, unde o sa constate saracia, traiul de subzistenta pe care producatori il duc.

Nu cerem subventii mai mari, desi nu exista termen de comparatie cu statele europene, vrem sa fim intr-o piata concurentiala corecta.

Este de neinteles atitudinea anti producator roman, atitudine avuta de toti politicienii care sau perindat la conducerea Ministerului Agriculturii si care nu au fost in stare sa gandeasca politici pe termen scurt si mediu pentru producatori.

Lipsa de sprijin pentru producatori, printre factorii care impiedica progresul

Lipsa de intelegere in ceea ce priveste subventionarea producatorilor, subventia fiind o componenta, numai ca, in ultimii ani politicienii au folosit subventiile si diferitele masuri de sprijin acordate legumicultorilor pentru capital politic.

Ciclic in anii electorali sau cu un an inainte sau gasit sume de bani pentru ajutoare de stat care nu au facut altceva decat sa amageasca.

In acest context, cat si pe fondul unei lipse totale de responsabilitate din partea clasei politice, dar si a unei parti ai pseudo reprezentantilor producatorilor agricoli, mare parte din producatori o sa dispara, se vor lasa de legumicultura, fapt ce ne va afecta pe toti in egala masura si vom contribui la bunastarea producatorilor din alte state membre.

Consideram ca nu cerem prea mult decat respectarea dispozitiilor legale, asa limitative cum sunt ele, respectiv, verificarea trasabilitatii produselor prin verificarea documentelor de provenienta ale comerciantilor, ale furnizorilor de legume in retelele de retail.

Solicitam toate acestea deoarece verificarea si reglementarea lantului de comercializare este de natura sa faciliteze producatorilor accesul la piata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE