Fermierii care asigura o mare parte din necesarul de hrana al unui intreg judet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O parte importanta din locuitorii orasului Ulmeni, judetul Maramures, n-au renuntat la agricultura si continua sa aiba un rol de baza pe piata din intreg judetul, unde asigura necesarul de carne, legume si cereale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul Lucian Morar.

“Dupa Revolutie inca mai existau foarte multi crescatori individuali de animale care aveau in special bovine, multi avand in grajd 3-5 animale, ca in anii urmatori sa se infiinteze cateva ferme de cresterea animalelor – ovine si bovine, in special. Investitii din ultimii ani apartin unor familii tinere care au ales sa se ocupe de acest domeniu. Agricultura, indeosebi cresterea animalelor, e un domeniu bun, un domeniu cu perspectiva pozitiva pentru intreg Maramuresul, pentru ca noi suntem o zona cu un potential agricol foarte bun. Dar din pacate subventiile pentru agricultura nu sunt la nivelul celorlalte state din UE si prin urmare nu putem fi atat de performanti sau cu preturi de desfacere la fel de bune precum alti fermieri din tari UE”, a spus Lucian Morar.

In Ulmeni functioneaza peste 10 exploatatii agricole.

“Pentru fosta comuna Ulmeni, acum un mic orasel, avem peste 10 exploatatii agricole mici sau medii si oameni care se ocupa cu cresterea bovinelor, ovinelor, dar avem si un numar insemnat de mici fermieri care se ocupa de exploatarea culturilor agricole. Avem cultura mare de porumb, grau, floarea-soarelui, cartofi si cam intreaga gama de legume”, a mai precizat Lucian Morar.

Primarul orasului Ulmeni sustine ca infiintarea unui centru de legume-fructe, avand spatii de depozitare, si piata ar fi un lucru benefic atat pentru fermieri, dar si pentru cetateni.

Citeste si: Subventii APIA 2021: sumele intra in conturile fermierilor

“Consider ca si la Ulmeni s-ar putea crea un centru de legume-fructe asa cum deja Consiliul Judetean Maramures a anuntat ca va sustine finantarea unor asemenea puncte in doua localitati rurale(…) Reinfiintarea acestor centre de legume-fructe ar putea pusa in practica la nivel national printr-o politica eficienta. Producatorii de legume-fructe, micul producator sau cel mediu, producatorul de grau sau porumb sa fie avantajat si daca e posibil sa nu exportam si aceasta mica recolta, sa fie utilizata pe piata locala sau regionala. Mieii, viteii din aceste ferme sa ajunga in galantarele din judet, si daca se poate sa si procesam o mare parte din produse pentru ca, aici am putea oferi plus valoare. Zona are un potential agricol foarte mare si cred ca trebuie sa gasim toate mijloacele posibile in a-i sustine pe fermierii care asigura o buna parte din hrana pentru comunitate”, a mai adaugat Lucian Morar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE