Carne de pasare din Polonia, infestata cu Salmonella. Ce masuri iau autoritatile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a inasprit controalele la carnea de pasare si a oualor provenite din Polonia, dupa ce, in mai multe loturi de carne de pasare s-a depistat virusul Salmonella.

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF).

Aceasta vizeaza comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia.

In acestea s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor.

Statistic, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a inregistrat, in aceeasi perioada a acestui an, o crestere cu aproximativ 40 % a notificarilor de alerta.

Citeste si: Pret grau – scumpirile provoaca ingrijorari in intreaga Europa

Acestea implica carnea de pasare, produsele din carne de pasare, provenite din Polonia.

De la inceputul acestui an, pana in prezent, au fost primite 28 de notificari prin intermediul SRAFF.

Acestea aveau ca subiect carne de pasare sau oua, contaminate cu Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, provenite din comertul intracomunitar.

Pentru a reduce riscul pentru sanatatea publica, reprezentat de consumul acestor produse pentru sa ANSVSA a dispus, incepand de saptamana trecuta, o intensificare a controalelor oficiale.

Acestea s-au desfasurat la nivelul depozitelor frigorifice de destinatie, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unitatilor de reambalare carne de pasare, unitatilor de transare a carnii de pasare, care fac comert intracomunitar cu carne de pasare, dar si cu privire la comercializarea oualor provenite din alte state membre, pentru a se verifica daca se respecta standardele de comercializare a acestora.

De asemenea, s-a dispus si recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspata de pasare contaminate cu Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranta pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza in reteaua sanitara veterinara de laboratoare acreditate.

Scopul acestor controale oficale este de a identifica situatiile in care nu sunt respectate cerintele legislative privind comercializarea carnii de pasare si a oualor de consum si aplicarea de masuri, pentru a ne asigura ca ouale si carnea de pasare destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sanatatea populatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE