Asigurarea culturilor agricole, decontata din bani europeni, in procent de 70%. De ce este necesara aceasta masura?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ii indeamna pe fermieri sa-si asigure culturile agricole, avand in vedere ca, in prezent, exista un program european de sprijin, care deconteaza 70% din pretul politei de asigurare.

„Este foarte grav ceea ce s-a intamplat acum, dar in afara de seceta, pe viitor, sfatul meu este catre toti fermierii sa-si faca asigurari, pentru ca in afara de seceta, unde societatile de asigurare intr-adevar impun niste conditii aproape de neacceptat, pentru toate celelalte fenomene extreme asiguratorii fac asigurari. Noi avem un program, pe care l-am flexibilizat anul acesta si l-am simplificat, mai mult de atat nu se poate. Am alocat peste 40 de milioane de euro pentru incurajarea asigurarii productiilor de catre fermieri, in care noi platim 70% din polita de asigurare”, a declarat Adrian Oros.

Seful MADR a mai explicat ca acest program de sprijin, derulat din bani europeni, este disponibil pana in luna octombrie.

„Eu indemn toti fermierii sa-si faca asigurari, pentru ca anul acesta si inca doi ani de zile avem bani cu care venim sa-i incurajam sa faca aceste asigurari, dupa care ei se vor obisnui sa-si asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii pe care ii avem o sa-i mutam spre alta masura unde vrem sa imbunatatim sau sa incurajam, sa sprijinim. Nu putem lasa banii doar intr-o singura masura. Noi venim trei ani de zile sa-i ajutam in acest scop. Repet, am avut discutii si cu ei si cu asiguratorii pentru seceta, dar foarte putini asiguratori fac acest lucru, iar conditiile sunt aproape de neacceptat, insa pentru toate celelalte fenomene se asigura, iar noi dam 70% din polita de asigurare”, a mai precizat ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE