Pret ingrasaminte: scumpirile cauzeaza o serie de evenimente nefavorabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Evenimentele recente ar putea duce la un pret ingrasaminte si mai mare, in intreaga Europa.

Acest lucru va cauza un intreg sir de situatii nefavorabile, precum cresterea pretului la alimente sau majorarea inflatiei, noteaza Bloomberg.

Un indicator de referinta in Europa Occidentala pentru pretul amoniacului, din care se produce ingrasamantul pe baza de azot, a urcat pana la 910 de dolari pe tona, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Europa a fost lovita de criza gazelor naturale, care a fortat mai multe fabrici producatoare de ingrasaminte pe baza de azot sa limiteze sau sa opreasca productia, inclusiv firme precum Yara International ASA din Norvegia si cel mai important producator european de chimicale, grupul german BASF SE.

80% din pret ingrasaminte, influentat de gazele naturale

Gazele naturale reprezinta 80% din costul productiei de ingrasaminte, iar in prezent preturile sunt de patru si chiar cinci ori mai mari decat nivelul normal, potrivit grupului Fertilizers Europe.

Citeste si: Ce s-a intamplat cu Casa de Comert Unirea, reteaua de aprozare finantata de catre stat?

Fermierii europeni sunt deja ingrijorati ca nu vor avea suficiente ingrasaminte la primavara.

Orice deficit in aprovizionarea cu ingrasaminte risca sa limiteze cantitatea si calitatea productiei agricole in Uniunea Europeana, cel mai mare exportator mondial de grau si un important furnizor de orz.

De asemenea, orice diminuare a productiei agricole ar putea genera ingrijorari cu privire la cresterea preturilor la alimente.
In America de Nord, pretul de referinta la ingrasaminte a crescut vineri cu 0,4% pana la 1.017,87 dolari pentru o tona scurta (907,185 kg), in apropiere de nivelul record atins la inceputul acestei luni.

Fermierii americani au inceput deja sa reduca utilizarea de ingrasaminte, iar retailerii cumpara acum numai ce au nevoie in viitorul apropiat, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets.

Potrivit acestuia, goana pentru cumpararea de ingrasaminte pentru primavara nu va incepe pana in februarie.

“Asa ca, pentru moment, asteptam si vedem. Preturile din restul lumii vor scadea pana la nivelul din SUA sau preturile din SUA vor creste pentru a ajunge la cele din restul lumii?”, a spus Alexis Maxwell.  

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE