septembrie 29, 2022

APIA: sprijinul pentru plante aromatice va fi acordat in curand

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA, prin Centrele Judetene, informeaza ca a autorizat la plata ajutorul de minimis aferent programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Suma totala autorizata la plata este de 1.012.502,92 lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru un numar de 50 de beneficiari  eligibili, care au accesat aceasta forma de ajutor de minimis in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr.652/2021 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021, cu modificarile si completarile ulterioare.

Precizam ca din numarul total de 88 de cereri depuse, 8 beneficiari si-au retras cererea de inscriere in programul de minimis, 30 de beneficiari au fost respinsi in urma verificarilor privind respectarea conditiilor de eligibilitate, iar 50 de beneficiari eligibili au fost autorizati la plata.

Citeste si: Politica Agricola Comuna si masurile de bunastare a animalelor, evaluate cu atentie de oficialii europeni

Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprima sub forma unei subventii, potrivit art.3 alin. (6) din Regulamentul de minimis in sectorul agricol, iar valoarea/suprafata a ajutorului care se acorda beneficiarilor este urmatoarea:

a)600 euro/ha, dar nu mai putin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;

b)400 euro/ha, dar nu mai putin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;

c)100 euro/ha pentru coriandru;

d)200 euro/ha pentru fenicul;

e)150 euro/ha pentru mustar.

Valoarea ajutorului de minimis se acorda beneficiarilor proportional cu suprafata efectiv cultivata si este exprimata in lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2020, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE