PNS: fermierii trebuie consultati in legatura cu programul care le decide viitorul

Facebook
Twitter

Planul National Strategic (PNS) este „Biblia” cheltuirii banilor in sectorul agricol.

Implicarea fermierilor in realizarea Planurilor Nationale Strategice este vitala pentru ca nevoile din teren sa fie finantate corespunzator, precizeaza europarlamentarul roman, Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

In cele ce urmeaza va redam interventia integrala:

„In aceasta dupa-masa, am participat la o dezbatere dedicata Sectorului Agricol: verde, digital si rezilient, organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si moderata de Adrian Dragan, Lider Task Force Agricultura.

Fermierii din Uniunea Europeana au oportunitati multiple de dezvoltare in noua PAC. Perioada 2021-2022 este una de tranzitie, in care se aplica regulile din PAC 2014-2020.

Incepand din ianuarie 2023, urmeaza sa fie puse in aplicare obiective mai ambitioase in materie de mediu si clima, aliniate la obiectivele Pactului verde. Noua PAC va asigura, de asemenea, o distribuire mai echitabila a sprijinului, in special catre fermele familiale mici si mijlocii si catre tinerii fermieri.

Noua PAC va permite punerea in aplicare prin intermediul planurilor strategice nationale, in conformitate cu Pactul verde.

In acest punct, autoritatile, impreuna cu fermierii trebuie sa se concentreze pe elaborarea Planurilor Nationale Strategice.

Pe baza unor norme mai simple stabilite la nivelul UE, fiecare stat membru va pregati un plan strategic pentru punerea in aplicare a politicii in urmatorii cinci ani.

Acest lucru le va permite sa tina seama de conditiile locale si sa atinga obiective ambitioase. Planurile nationale strategice reprezinta un element cheie al reformei PAC, ce va stabili modul in care fiecare stat membru va utiliza instrumentele PAC.

Invit fermierii sa colaboreze cu autoritatile nationale in elaborarea Planurilor Nationale Strategice astfel incat nevoile din teren sa se regaseasca in aceste planuri.

Citeste si: Ce produse pentru protectia plantelor NU trebuie sa cumparam niciodata?

Cu siguranta, prin implementarea acestor Planuri Strategice si prin simplificarea normelor si procedurilor, se vor obtine performante notabile si de catre fermierii romani.

Pactul Verde nu trebuie vazut ca o povara pentru fermieri, ci ca o oportunitate pentru ei sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice, dar si sa consolideze sectorul agriculturii.

Investitiile in aceasta directie trebuie sa fie durabile, sa fie eficiente.

Agricultorii sunt in prima linie in ceea ce priveste conservarea biodiversitatii. Resursele financiare alocate in cadrul Politicii Agricole Comune contribuie nu doar la protejarea biodiversitatii, ci si la furnizarea unor alimente de inalta calitate si la preturi rezonabile pentru consumatori.

In calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joaca un rol vital in conservarea biodiversitatii in UE.

Ei sunt printre primii care simt consecintele pierderii biodiversitatii, incercand astfel, prin intermediul tuturor instrumentelor de care dispun, sa opreasca acest declin.

Biodiversitatea le permite sa ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive si la preturi accesibile si le ofera acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera si a se dezvolta.

Romania va primi in urmatorii ani cele mai consistente fonduri din istoria apartenentei tarii noastre la Uniunea Europeana, iar fermierii sunt incurajati sa faca parte din tranzitia ecologica, prin stimulente financiare si fonduri consistente astfel incat sa treaca la o agricultura ecologica!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE