Fonduri europene 2021: 16 milioane de euro pentru infiintarea de grupuri de producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2021 – AFIR anunta inchiderea sesiunii de primire proiecte finantate prin intermediul submasurii 9.1 – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol.

Fondurile solicitate de Grupurile de producatori din sectorul agricol depasesc cu 9,6 milioane euro alocarea pentru aceasta sesiune.

Astfel, in intervalul 29 iulie 2021, ora 9.00 – 29 octombrie 2021, ora 16.00, AFIR a primit online 46 cereri de finantare.

Valoarea totala a fondurilor europene solicitate este de 16.410.019 de euro, adica 242,24% fata de alocarea de 6.769.295 de euro.

Sprijinul public nerambursabil acordat prin aceasta submasura este de 100% si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate (VPC) in primii 5 ani de la recunoastere.

Suma maxima acordata este de 100.000 euro/ an.

Citeste si: MADR: productii bune si foarte bune la principalele culturi agricole in 2021

Acesta se va plati sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut, astfel:

Anul I – 10%, Anul II – 8%,•Anul III – 6%, Anul IV – 5%,Anul V – 4%.

Prin submasura 9.1 au obtinut finantare Grupurile de producatori din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, conform prevederilor legislatiei nationale in vigoare.

Au fost eligibile de asemenea si grupurile de producatori care au obtinut recunoastere atat pentru produse si/ sau grupe de produse sprijinite prin submasura 9.1, cat si pentru produse si/ sau grupe de produse sprijinite prin submasura 9.1a.

In acest caz, sprijinul se va acorda pe baza valorii productiei comercializate (VPC) aferente produselor/ grupelor de produse sprijinite prin submasura 9.1.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE