Agrometeo: racire brusca a vremii si sanse mari de precipitatii. Care este stadiul de dezvoltare a culturilor de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces accentuat de racire si va ajunge la temperaturi medii, diurne, ce se vor situa in jurul valorii de -10 grade Celsius.

Precipitatiile inregistrate in aceasta perioada vor avea un caracter local insa vor fi insemnate din punct de vedere agricol. Nivelul de aprovizionare cu apa la majoritatea culturilor agricole este unul optim si apropiat de optim, iar lucrarile agricole specifice acestei perioade se pot desfasura in conditii normale, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 11-17 februarie.

Caracteristici meteorologice

Vremea mai calda de la inceputul intervalui va intra intr-un proces de racire accentuata, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -8…8°C la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C si -15…-2°C in restul zilelor, valori mai scazute cu 1…10°C in raport cu mediile multianuale, in majoritatea regiunilor.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -12…18°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va oscila intre -18…-2°C in aproape toate zonele de cultura, producandu-se inghet la sol.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, iar cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Izolat, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toata tara.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, in zonele de campie din sudul, sud-estul si vestul tarii, ritmurile vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura usor mai lent, in special in prima parte a intervalului. Totodata, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer si sol sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (Tmin.≤-10…-15°C), precum si in absenta unui strat protector de zapada, la culturile de toamna se vor putea semnala brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi spre sfarsitul perioadei.

La orzul si graul de toamna se vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a tarii. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol. Speciile pomicole si viticole se vor afla in stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile in camp se vor desfasura in general normal, in special in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Controlul biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare).

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE