Forestierii din Romania considera ca si acest sector trebuie sa beneficieze de sprijin, pentru sustinerea de impaduriri, pentru transformarea exploatatiilor intr-unele mai prietenoase cu mediul si pentru livrarea unui lemn mai de calitate pe piata.
“Pentru agricultura si pentru fermieri, intotdeauna s-au gasit solutii de sprijin.
Au fost si sunt operationale programe de finantare nationale sau europene pentru ca agricultorii sau crescatorii de animale, cei care pun mancarea pe masa, sa produca si sa se dezvolte.
Nu doar in Romania, in toate statele UE sectorul agricol este ajutat sa fie in piata si sa creasca.
Si e foarte bine ca e asa! Astazi lumea este ingrijorata, pe buna dreptate, de efectele schimbarilor climatice.
Liderii lumii, aflati la Glasgow, dezbat formulele prin care sa avem mai mult oxigen, sa stopam poluarea, dar si sa incurajam constructiile din lemn, pentru ca acestea retin dioxidul de carbon pentru zeci sau sute ani.
Padurea capteaza CO2, iar lemnul, folosit cu intelepciune, il face prizonier pentru inca o viata.
Se incurajeaza si se sustin impaduririle, dar si folosirea, in conditii de sustenabilitate, a lemnului.
Citeste si: Subventii APIA 2021 – cati fermieri vor primi banii
Si, din nou, e foarte bine ca e asa! In tot acest context global, este incredibila lipsa de viziune si de intelepciune a decidentilor din tara noastra.
Noi, forestierii, solicitam de mult timp sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatarile forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a ingriji padurea asa cum se cuvine si pentru a pune lemn de calitate in piata.
Aceste lucruri costa, iar tot ce s-a facut pana acum, s-a facut doar prin efort propriu, fara niciun sprijin”, sustin reprezentantii Asociatiei Forestierilor din Romania.
Impaduriri, drumuri dedicate si utilaje care polueaza mai putin
Conform forestierilor, sectorul are nevoie de drumuri dedicate, dar si de utilaje care sa polueze mai putin.
“Avem nevoie de drumuri forestiere, pentru ca avem o densitate de doar 6 metri la hectar, in timp ce media europeana se apropie de 40 de metri.
Aceste drumuri nu folosesc doar pentru a transporta lemn sau pentru a ajunge la exploatare, ci si pentru ca autospecialele pompierilor sa poata ajunge mai usor, atunci cand au loc incendii de padure, sau in cazul doboraturilor de furtuna, ca sa putem curata zonele mai bine, dar si pentru ca romanii sa se poata plimba mai usor prin padure.
Avem nevoie de utilaje forestiere care sa polueze mult mai putin decat utilajele vechi. Exista programul Rabla pentru autoturisme si electrocasnice, exista programul Rabla pentru tractoare, se ofera discounturi celor care, atunci cand cumpara un frigider nou, il predau cel vechi.
Dar un program Rabla pentru utilaje forestiere nu vrea nimeni sa aprobe, sau un program prin care sa fie sustinuta achizitia de funiculare (…) pentru a creste nivelul de transparenta este nevoie de investitii, asa cum este nevoie de investitii in parcurile naturale, a caror intretinere costa (…)
Suntem huliti prea mult si ne pare rau ca aceia care scriu impotriva noastra ignora faptul ca laptopul lor sta pe o masa de lemn, sau ca legumele din bucatarie au fost tocate pe un blat de lemn”, se mentioneaza in comunicat.
Sectorul forestier, contributie cu 3,5% din PIB
Datele oficiale arata ca sectorul forestier contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, iar in domeniu lucreaza peste 130.000 de persoane.
Planul National Strategic – Pilonul II al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala 2023 – 2027 vizeaza o alocare financiara publica, pentru sectorul de Mediu, Clima si Bunastarea animalelor, de aproape 2,6 miliarde de euro, din care 36,6% reprezinta contributie din FEADR.
Pe domenii de activitate, pentru Bunastarea animalelor suma alocata este de 732.250.628 euro (12,9% FEADR), pentru Agro-mediu si clima un buget de 544.732.700 euro (9,6% FEADR) si pentru agricultura ecologica suma de 226.520.000 euro (4% FEADR).
In acelasi timp, in cazul zonelor cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice exista un buget de 1,007 miliarde de euro (8,9% pondere din FEADR), iar pe segmentul de impadurire alocarea este de 28 de milioane de euro (0,5% prin FEADR) si pe silvo-mediu un buget de 45 de milioane de euro (0,8% din FEADR).