Frumosu (Sindalimenta): preturile crescute la energie vor genera scumpiri ale alimentelor cu circa 10%

Facebook
Twitter

Cresterea preturilor la energie, dar si alti factori petrecuti recent vor cauza scumpiri ale alimentelor cu 10-12%, in urmatoarele luni, cele mai mari preturi inregistrandu-se la paine, lactate si carnea de porc, unde majorarile vor fi cu mult peste medie, a declarat presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu.

„Fara discutie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de cresterile de pret la energie electrica si la gaze, care sunt in urma liberalizarii preturilor si absentei masurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de asteptat ca preturile (la energie, n.r.) vor creste si, chiar daca am primit anumite garantii, este evident ca in momentul de fata lucrurile nu stau deloc bine. Este evident ca majorarea cu aproape 100% a pretului la energie electrica, cresterea la gaze, inclusiv cresterea pretului la combustibil din ultima perioada, si pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat putin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite masuri de protectie luate de unele tari membre ale UE pentru populatie, sigur ca alimentele se vor scumpi, pentru ca noi importam foarte multa materie prima. Importam inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importam carne de porc aproape 70%, importam si carnea de vita, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem si de cursul valutar, care s-a depreciat si el”, a afirmat Dragos Frumosu.

Liderul sindicatelor din industria alimentara a apreciat ca este posibil ca pretul carnii de porc si al painii sa creasca cu aproape un sfert, iar produsele lactate sa se scumpeasca cu 15%.

„Eu cred ca vom avea o crestere medie de 8-10% a preturilor alimentelor, in maximum 3 luni, cu cresteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc si la preparate de porc cred ca vom avea o crestere de 20-25%. In ceea ce priveste procesatorii, ei au incercat sa tina pretul in loc, nu au avut castiguri mari. Si pretul graului de panificatie a inceput in ultima perioada sa creasca, a crescut cu vreo 30 de euro pe tona in ultima perioada si daca tinem cont ca sectorul de panificatie are un consum mare de energie electrica, fiindca majoritatea cuptoarelor sunt electrice, nu poti sa te astepti la altceva (decat la scumpiri, n.r.). Este firesc ca fenomenul acesta sa vina foarte repede, inclusiv din cauza faptului ca pretul graului a inceput sa creasca. Chiar daca fabricile de panificatie au un stoc pentru cateva luni de zile, este evident ca panificatia va fi afectata prima. Cred ca la panificatie (cresterea pretului, n.r.) va merge fara discutie la un 25%, nu stiu daca nu e putin. Se discuta de o crestere de 15-20% inainte de ce se intampla cu pretul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediata sa fie de peste 25%. Poate pare putin, pentru ca la o paine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de paine destul de mare, trebuie sa ne gandim la populatia saraca si cu o familie mai numeroasa, care isi cumpara paine mai multa. La produsele lactate cresterea va fi de 15% fara discutie”, a estimat Dragos Frumosu.

Presedintele Sindalimenta a mentionat ca majorarea pretului la energie va scumpi automat preturile la alimente cu 7%.

„In general, costurile cu energia electrica, energia termica si combustibil sunt intre 7 si 10% ca si costuri in pretul produsului alimentar. O crestere de 100%, mai putin combustibilul, va duce in mod cert la o crestere automata la 6-7%. Aici adaugam si materia prima, si discutam numai de procesare, de ceea ce pleaca de la poarta fabricii, dar trebuie sa discutam si despre comerciant, pentru ca se plateste transportul, foloseste energia electrica, va folosi 5-6 luni caldura. (…) Nu vorbim doar de lumina, vorbim de lazi frigorifice, de lazi de congelare, de intreg procesul de pastrare a alimentelor si de depozitarea lor. Aceste lucruri vor avea o influenta mare asupra pretului. (…) E sigur ca la marile retele comerciale incalzirea se face tot prin aeroterme, deci tot pe electric, deci si de acolo vor veni cateva procente, de asta am dat o medie a cresterii preturilor de 10%-12%, dar cresterile de pret (la anumite categorii, n.r.) vor fi cu siguranta mult mai mari”, a precizat Dragos Frumosu.

Liderul sindicatelor din industria alimentara a estimat ca scumpirile alimentelor vor duce la scaderea vanzarilor si la pierderi de locuri de munca ale angajatilor din domeniul alimentar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE