Marile retele de magazine: plafonarea preturilor la lemn de foc nu va proteja populatia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ordonanta de Urgenta care plafoneaza preturile la lemn de foc nu isi vor atinge scopul declarat, anume protejarea populatiei, sustin reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Asociatia precizeaza ca impartaseste preocuparile si ingrijorarile asociatiilor de profil si ale operatorilor economici care sunt direct impactati de prevederile OUG 134/2022 privind unele masuri in vederea protejarii consumatorului final in ceea ce priveste utilizarea materialelor lemnoase.

AMRCR considera ca, in forma actuala, Ordonanta de Urgenta care plafoneaza pretul la materialele lemnoase necesare pentru incalzire in sezonul rece nu isi va atinge scopul declarat – protejarea populatiei – si ar putea determina obstacole in piata lemnului, generand dificultati de achizitie a lemnului de foc si a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final.

Citeste si: APIA, sprijin exceptional pentru producatorii agricoli din sectorul vegetal

“Credem ca plafonarea de pret doar la vanzatorul final va crea blocaje pe piata si va afecta desfasurarea concurentiala a activitatii operatorilor din domeniu, penalizand exact acele companii care respecta regulile pietei si sunt responsabile fata de consumator”, spun reprezentantii organizatiei.

AMRCR isi exprima speranta ca factorii de decizie vor lua in considerare o revizuire cat mai rapida a actului normativ, cu atat mai mult cu cat este necesar ca reglementarile legislative emise sa includa precizari clare privind aplicabilitatea si modul de implementare, pentru a evita o eventuala distorsionare a pietei in plina criza a energiei si in debutul sezonului rece.

AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) grupeaza urmatoarele companii de retail alimentar si nealimentar din Romania: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros si este membra a Confederatiei Patronale “Concordia” si a organizatiei “EuroCommerce”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE