Cand vor fi acordate despagubirile pentru seceta?

Facebook
Twitter

Fermierii vor putea primi despagubirile pentru seceta doar atunci cand vor fi depuse toate documentele pentru constatarea pagubelor din teren. Astfel, vor putea fi analizate toate posibilitatile de sprijin si cum se poate interveni, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Fermierii nu aveau cum sa primeasca banii, pentru ca suntem in perioada de depunere a documentelor.

Pana pe 15 noiembrie ei trebuie sa depuna documentele respective din care sa rezulte care este suprafata (afectata de seceta n.r.) si in ce grad de afectare.

Nu fac acum niciun fel de estimare. Astept sa se incheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren.

Dupa 15 noiembrie se incheie acest proces de evaluare foarte laborios si extrem de greoi din punct de vedere al constatarii la fata locului, pentru ca sunt suprafete diverse, la distante diferite, in parcele diferite, la producatori diferiti, iar aceasta activitate se va concretiza in intocmirea proceselor verbale si in momentul in care se incheie vom calcula si vom analiza care sunt posibilitatile si cum vom putea interveni in acest sens”, a precizat Petre Daea.

Ministrul a subliniat ca sprijinul financiar va trebui notificat la Comisia Europeana, pentru ca este considerat ajutor de stat.

„Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit.

Banii vor fi dati dupa ce se incheie aceste procese de constatare, dupa 15 noiembrie”, a spus el.

Intrebat ce vor mai face fermierii cu banii, daca acestia vor veni in luna decembrie sau abia anul viitor, Daea a raspuns: „Tot timpul ai ce face cu banii”.

Pe de alta parte, Petre Daea a anuntat ca din 16 octombrie incepe plata subventiilor in avans, in procent de 70%, pana in prezent fiind procesate datele pentru 730.000 de fermieri.

Citeste si: Avertizare pentru cooperativele agricole: depuneti situatiile financiare, altfel riscati radierea

„As vrea sa va spun un lucru foarte important: incepand din data de 16 octombrie dam avansul la plati si nu sunt putine sumele respective.

Pana la sfarsitul anului nadajduim sa dam la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000.

Incepem sa le dam avansul pentru productia din 2022/2023.

Stiti foarte bine ca sumele, subventiile in agricultura se dau in avans, un avans de 50% in anul in curs si iata ca este o sursa importanta de sustinere pentru efectuarea lucrarilor.

Aceasta suma, anul acesta va fi mare, pentru ca dam in procent de 70%”, a subliniat seful MADR.

Nu in ultimul rand, ministrul a subliniat ca este pentru prima data cand in Romania se plateste un avans de 70% si pentru crescatorii de animale, incepand din 16 octombrie.

„Este un sprijin important, izvorat din necesitatea de a ajuta fermierii care au fost in situatia aceasta de seceta.

Eu am intervenit la Comisia Europeana, am solicitat acest sprijin si iata ca am reusit sa reducem perioada de retentie la animale de la 180 de zile la 100 de zile, in asa fel incat sa putem sa dam avansul si la zootehnie, ceea ce nu s-a facut pana la aceasta data”, a subliniat Petre Daea.

El a trecut pe la toti producatorii, a degustat si a cumparat diverse produse.

MADR a lansat o ampla campanie de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimentele de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

In perioada 8 – 10 octombrie 2022, la nivelul intregii tari, se vor organiza peste 100 de targuri si evenimente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE