Avertizare pentru cooperativele agricole: depuneti situatiile financiare, altfel riscati radierea

Facebook
Twitter

Cooperativele agricole care figureaza pe lista celor care nu respecta legislatia in vigoare pot fi radiate in termen de 90 de zile, fara a fi notificate in prealabil.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) avertizeaza toti operatorii dintr-o astfel de forma de asociere sa se conformeze, pentru a evita aceasta situatie.

„Salutam alinierea Oficiul National al Registrului Comertului – ONRC la legislatia in vigoare, de a publica lista cooperativelor pe site-ul institutiei, cu cooperativele agricole care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a situatiilor financiare anuale, consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, perioada maxima de depunere fiind de 2 ani, similar societatilor comerciale si lista cooperativelor agricole care nu mai indeplinesc conditiile pentru o cooperativa agricola activa”, se arata intr-un comunicat al UNCSV.

Citeste si: Ministrul Daea, intalnire cu bancile. Se cauta solutii pentru sprijinirea fermierilor

Potrivit reglementarilor din OUG nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2019, respectiv a raportarilor contabile anuale incheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevazute (…) au fost prorogate pana la data de 31 iulie 2020 inclusiv, astfel, termenul de 2 ani (…) din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a implinit la data de 31 iulie 2022.

Din totalul cooperativelor inregistrate in Romania, la nivelul anului fiscal 2019 doar 48,9% figureaza ca avand depuse situatiile financiare anuale si doar 22,3% au avut cifra de afaceri mai mare ca 0.

In acest context, UNCSV face un apel la reprezentantii tuturor cooperativelor din Romania, de a verifica cele doua liste de pe pagina oficiala a ONRC, si, in situatia in care este necesar, sa isi puna la punct restantele pe care le au in maximum 90 de zile, „pentru a nu ajunge sa se planga ca au fost radiate din baza de date cooperative agricole care au proiecte europene, care ar fi dorit sa isi continue activitatea, insa nu o mai pot face din faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile legale sau din cauza anumitor neconcordante intre bazele de date, existand posibilitatea ca informatiile sa nu fie actualizate, din diverse motive neimputabile nici unei parti”.

Reprezentantii UNCSV sustin ca Romania, sectorul agroalimentar si fermierii, au nevoie de cooperative agricole active, autonome, independente, rentabile si consolidate, iar organizatia s-a implicat activ in perfectionarea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole.

De asemenea, Uniunea cooperativelor din sectorul vegetal isi manifesta disponibilitatea de a veni cu informatii suplimentare pentru clarificarea tuturor aspectelor din activitatea cooperativelor, inclusiv in relatiile cu membrii acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE