Prognoza ANM: temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului. Care sunt sansele de ploi?

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea se va mentine in limitele perioadei, cu temperaturi de 22-23 de grade in majoritatea regiunilor si ploi slabe, se arata in prognoza ANM.

In Banat, in prima zi a intervalului, vremea va fi relativ calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 – 22 de grade, apoi pe 11 octombrie scaderea de temperatura la valorile diurne va fi semnificativa, pana la o medie regionala de 15 grade.

In perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice de 18 – 19 grade, iar incalzirea estimata ulterior va insemna o medie regionala in general de 22 – 23 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme calda.

Temperaturile minime vor fi in medie de 8 – 11 grade.

Local si temporar, se vor semnala ploi slabe in perioada 11 – 15 octombrie, iar in restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusa.

Citeste si: Franta, estimari optimiste privind productia de vin. Crestere de 18% fata de 2021

In Crisana, in prima zi, vremea va fi relativ calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 de grade, dupa care se va produce o scadere de temperatura. Astfel, in perioada 11 – 15 octombrie, media regionala a valorilor diurne va fi de 17 – 18 grade.

Vremea va deveni calda in a doua jumatate a intervalului, cand media regionala a temperaturilor maxime se va situa la valori de 21- 23 de grade.

Temperaturile minime vor avea mici variatii in prima saptamana, respectiv valori cuprinse intre 6 si 9 grade, apoi media acestora va fi de 8 – 9 grade. Pe arii restranse se vor semnala ploi slabe in perioada 11 – 15 octombrie. In restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusa.

In Transilvania, in prima saptamana, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv valori in medie de 16 – 18 grade, iar noptile vor fi relativ calde pentru aceasta
perioada, cu o medie regionala, in general, de peste 8 – 9 grade.

Incepand din 16 octombrie, vremea va intra intr-un proces de incalzire si va deveni calda pentru aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20 – 22 de grade, iar minimele la 5 – 7 grade.

Local si temporar se vor semnala ploi slabe, in perioada 12 – 14 octombrie, iar in rest doar pe arii restranse.

In Maramures, in urmatoarele zile, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, cu valori de 16 – 18 grade.

Din 16 octombrie, vremea va intra intr-un proces de incalzire si va deveni calda pentru aceasta perioada din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20 – 21 de grade.

Temperaturile minime vor avea mici variatii in prima saptamana, la valori cuprinse intre 4 si 9 grade, apoi media se va situa in jurul a 7 grade. Incepand cu 12 octombrie vor fi intervale in care, local si temporar, se vor semnala ploi slabe.

In Moldova, in perioada 10 – 15 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 15 – 18 grade, valori ce vor caracteriza o vreme normala termic.

Incepand din 16 octombrie sunt estimate temperaturi maxime peste normele climatologice, la o medie regionala ce se va mentine la peste 20 de grade, pana spre finalul intervalului de anticipatie.

Temperaturile minime vor fi in medie de 7 – 9 grade, cu exceptia noptii de 10 spre 11 octombrie, cand media acestora va scadea spre 3 – 4 grade. Ploi slabe se vor semnala in perioada 12 – 14 octombrie.

In Dobrogea, valorile termice diurne se vor situa in jurul a 18 grade, in prima saptamana, apoi se va incalzi usor si in aceasta regiune, pana spre o medie de 20 – 21 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative pe parcursul intervalului, astfel ca media acestora se va situa la valori de 10 – 12 grade.

Temperaturi minime mai scazute sunt posibile in noaptea de 10 spre 11 octombrie, cand media va fi de 7 – 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicata in perioada 12 – 14 octombrie si din nou spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.

In Muntenia, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi normala sub aspect termic, media maximelor va fi de 18 – 20 de grade, cu cele mai scazute valori in data de 12 octombrie.

In a doua saptamana, valorile termice vor creste usor si treptat si vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, media maximelor urmand a se situa in jurul a 22 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea variatii semnificative in primele zile, cand vor fi cuprinse, in medie, intre 7 si 11 grade, cu cele mai scazute valori in 11 octombrie, apoi media estimata va fi de 7 – 8 grade.

Se vor semnala ploi slabe, local si temporar, in perioada 12 – 14 octombrie, iar in restul intervalului doar pe arii restranse vor mai fi posibile ploi slabe, cel mai probabil spre finalul intervalului.

In Oltenia, in prima zi a intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 19 – 20 de grade, apoi in 11 octombrie se va produce o scadere de temperatura, pana la o medie regionala de 16 grade. In perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice usor mai ridicate, la o medie de 17 – 18 grade, iar in a doua saptamana de anticipatie vremea va deveni calda pentru aceasta perioada, cu valori in medie de 20 – 22 de grade.

Temperaturile minime vor fi in jurul a 10 grade, in primele patru zile ale intervalului, iar ulterior media acestora va scadea la 7 – 8 grade. Pe arii restranse si temporar va ploua in perioada 11 – 15 octombrie.

La munte, vremea va fi normala din punct de vedere termic in prima saptamana, cu o medie a maximelor de 8 – 10 grade. Ulterior, se va incalzi in toata zona, iar pana spre finalul perioadei de anticipatie, media maximelor se va situa in jurul a 14 grade.

Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeasi evolutie, respectiv o medie a acestora mai scazuta in prima saptamana la valori de 2- 4 grade, urmata de o crestere, spre 6 – 7 grade, in a doua saptamana. Ploi se vor semnala in perioada 12 – 14 octombrie, in timp ce, in restul intervalului, doar pe arii restranse, cel mai probabil spre finalul acestuia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE