Prognoza ANM: temperaturi in limite normale in zilele urmatoare. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

Pana pe 16 octombrie, meteorologii estimeaza ca temperaturile vor fi similare cu cele inregistrate si in ultimele doua saptamani, se arata in prognoza ANM.

Totusi, vor exista intervale in care vremea va fi mai rece, dar si incalziri, cand temperaturile pot ajunge chiar si la 23 de grade Celsius.

In Banat, vremea va fi rece in primele zile, cu medii ale maximelor intre 16 si 19 grade si ale minimelor intre 5 si 10 grade, dar se va incalzi treptat, astfel ca in intervalul 6 – 11 octombrie maximele se vor situa intre 20 si 23 de grade mediate regional, iar minimele intre 6 si 10 grade.

Ulterior, valorile termice nu vor mai avea variatii semnificative, se vor situa in jurul celor caracteristice perioadei, cu maxime de 18 – 20 de grade si minime de 8 – 10 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata la inceputul primei saptamani si in cea mai mare parte a celei de-a doua.

Citeste si: MADR: peste 715.000 de hectare, afectate de seceta

In Crisana, in primele doua zile din interval, vremea va fi mai rece decat in mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor in jurul a 16 grade, apoi se va incalzi treptat, astfel ca, in perioada 5 – 9 octombrie acestea se vor situa intre 18 si 23 de grade, dupa care, pana in 16 octombrie, vor ajunge la 18 – 19 grade.

Temperaturile minime se vor situa intre 8 si 10 grade mediate regional, mai scazute in 5 si 6 octombrie, spre 5 – 6 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in zilele de 5 si 6 octombrie si din nou in intervalul 12 – 16 octombrie.

In Transilvania, intervalul de prognoza va debuta cu valori termice mai scazute decat in mod caracteristic datei, astfel ca mediile maximelor vor fi de 14 – 15 grade, dar din 5 octombrie si pana in 9 octombrie vor creste treptat si se vor situa intre 6 si 22 de grade.

In a doua saptamana, acestea vor mai scadea usor si se vor mentine la 18 – 20 de grade mediat regional. Minimele termice se vor situa in medie intre 4 si 8 grade, mai scazute, spre 2 – 4 grade, in 6 si 7 octombrie.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in primele doua zile si din nou in a doua saptamana a perioadei estimate.

In Maramures, desi vremea va fi rece in primele doua zile, va intra intr-un proces de incalzire pana in data de 9 octombrie, astfel ca mediile maximelor vor porni de la 14 – 16 grade si vor ajunge la 20 – 22 de grade.

In a doua saptamana de prognoza vor mai scadea usor, astfel incat vor cobori, mediat regional, pana in jurul a 17 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere, pornind de la 8 grade si atingand 4 grade in data de 6 octombrie, apoi vor creste usor si se vor situa, in medie, intre 6 si 8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in 3, 4 octombrie si din nou intre 12 si 16 octombrie.

In Moldova, vremea va fi rece la inceputul primei saptamani, apoi valorile termice vor creste si se vor situa usor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 16 si 21 de grade, cu cele mai scazute valori in 4 octombrie si cele mai ridicate pe 8 octombrie.

La inceputul celei de-a doua saptamani, valorile termice vor scadea si se vor situa in jurul normelor climatologice, cu temperaturi maxime, in medie, de 18 – 20 de grade.

Temperaturile nocturne nu vor avea variatii semnificative si se vor situa, in medie, intre 5 si 8 grade. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 4 octombrie si spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.

In Dobrogea, valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative pe parcursul intervalului, iar media maximelor se va situa intre 19 si 21 de grade, cu cele mai scazute valori la inceputul primei saptamani.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 9 si 12 grade, cu cele mai scazute valori la inceputul perioadei.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in 3 si 4 octombrie si din nou spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.

In Muntenia, la inceputul primei saptamani, vremea va fi usor mai rece decat in mod obisnuit, media maximelor va fi de 18 – 21 de grade, cu cele mai scazute valori in 4 octombrie, iar spre sfarsitul acesteia valorile termice vor fi in crestere si vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a maximelor de 22 – 23 de grade.

In a doua saptamana din interval, valorile termice vor scadea usor si vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic, media maximelor urmand a se situa in jurul a 21 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 6 si 9 grade, cu cele mai scazute valori in 5 octombrie si cele mai ridicate dupa 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in primele doua zile din interval si din nou la sfarsitul celei de-a doua saptamani.

In Oltenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 18 si 20 de grade, apoi valorile termice vor creste si se vor situa usor peste mediile climatologice in a doua parte a primei saptamani, cu o medie a maximelor in jurul a 22 de grade.

Valorile termice vor scadea in a doua saptamana, iar media maximelor va fi de 19 – 20 de grade, valori apropiate de normalul termic. Temperaturile nocturne vor avea mici variatii in prima parte a intervalului si vor fi cuprinse in medie intre 6 si 9 grade, cu cele mai scazute valori in 5 si 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in prima zi si in ultima saptamana din interval.

La munte, vremea va fi rece la inceputul primei saptamani, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 4 si 10 grade, cu cele mai scazute valori in 3 si 4 octombrie, apoi valorile termice vor creste si se vor situa usor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa in jurul a 14 grade, urmand ca la inceputul celei de-a doua saptamani valorile termice sa scada, iar media maximelor sa se situeze in jurul a 10 – 11 grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne se vor situa, in medie, intre -1 grad si 6 grade, cu cele mai scazute valori in 4 si 5 octombrie. Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata in primele trei zile ale intervalului si, din nou, in a doua saptamana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE