Prognoza ANM: ger si temperaturi negative in aceasta perioada. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta saptamana, vremea va fi geroasa in aproape toata tara, cu temperaturi negative. Cu toate acestea, din weekend, vremea va intra intr-un proces de incalzire, cu temperaturi chiar mai mari decat normalul  acestei perioade. Sanse de precipitatii vor fi dupa jumatatea lunii, se arata in prognoza ANM, valabila pentru intervalul 6-19 februarie.

In Banat, pana spre finalul primei saptamani, va persista valul de frig, cu valori termice care se vor situa chiar sub cele specifice pentru luna februarie; astfel media temperaturilor maxime va fi de 0 – 4 grade, iar a minimelor de la -9 la -5 grade, in unele nopti fiind local ger (in jurul a -10 grade), cu precadere in zona depresionara din sudul regiunii.

Incepand din 11 februarie, vremea va intra intr-un proces de incalzire determinand la inceput un regim termic apropiat de normal, iar in cea de-a doua saptamana valori peste cele obisnuite perioadei, cu 8 – 11 grade, ziua, si intre -3 si 2 grade, noaptea, mediat regional.

Deficitul pluviometric va fi semnificativ, probabilitatea pentru precipitatii fiind mai ridicata doar in ultimele zile din intervalul de referinta.

Citeste si: Masura UE de reducere a poluarii: scaderea efectivelor de bovine. Romania se opune propunerii

In Crisana, in prima saptamana, valul de frig va persista si se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime cuprinse intre -3 grade si un grad, respectiv minime ce vor oscila intre -15 si -8 grade, valori mult mai mici decat normal chiar si pentru luna februarie.

Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel ca dupa data de 13 februarie va deveni apropiata, iar apoi usor mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, cu valori de 5 – 9 grade, pe timpul zilei, si de la -4 la 2 grade, noaptea.

Deficitul pluviometric va fi semnificativ in mare parte a intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii fiind mai ridicata doar dupa data de 15 februarie.

In Transilvania, valul de frig va fi persistent pe parcursul primei saptamani, cand se vor inregistra, in medie, valori maxime ale temperaturii aerului intre -5 si -2 grade, iar noptile si diminetile vor fi geroase, cu minime de la -18 la -9 grade, izolat chiar mai mici in special in depresiuni.

Dupa data de 13 februarie, vremea va fi in incalzire treptata, devenind normala pentru perioada din an,
apoi chiar usor mai calda, cu temperaturi ce vor ajunge ziua la o medie regionala de 4 – 7 grade si vor cobori intre -5 si -2 grade, pe timpul noptilor.

Regimul pluviometric va fi in general deficitar.

In primele zile si posibil in jurul datei de 12 februarie doar izolat vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitatii locale va creste dupa data de 16 februarie.

In Maramures, frigul va persista pe parcursul primei saptamani, cand se vor inregistra, in medie, valori maxime ale temperaturii aerului intre -2 si 2 grade si noptile vor fi local geroase, cu minime intre -15 si -9 grade, izolat chiar mai scazute.

Dupa data de 12 februarie, vremea va intra intr-un proces de incalzire, devenind normala pentru perioada din an, apoi chiar usor mai calda inorele amiezelor cand media regionala va fi de 5 – 7 grade, iar minimele se vor situa in general in ecartul -4 pana la -2 grade.

Din punct de vedere pluviometric, acesta va fi deficitar in prima parte a intervalului de referinta, cu probabilitate pentru precipitatii slabe in perioada 11 – 12 februarie.

Precipitatii pe spatii mai extinse vor fi posibile dupa data de 16 februarie.

In Moldova, pana spre finalul primei saptamani, valul de frig va persista, astfel ca se vor inregistra maxime termice intre -3 si 2 grade, iar noptile vor fi local geroase, cu temperaturi minime in medie ce vor oscila intre -14 si.-8 grade.

Incepand din 12 februarie, vremea se va incalzi treptat, devenind chiar usor mai calda decat normal la mijlocul lunii februarie, in special in orele amiezelor cand vor fi 6 – 9 grade, iar in cursul noptilor temperatura aerului va cobori la valori de la -4 si zero grade, mediat regional.

Regimul pluviometric va fi in general deficitar; in primele zile si in jurul datei de 11 februarie pe spatii mici, trecator, vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere dupa data de 16 februarie.

In Dobrogea, in prima saptamana, valul de frig va persista si se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime cuprinse intre -2 si 2 grade, respectiv minime de pana la -10 grade, valori mult mai mici decat normal chiar si pentru luna februarie, senzatia de frig fiind amplificata in primele zile si de vantul mai intens.

Ulterior, este estimata o incalzire semnificativa a vremii, astfel ca dupa data de 13 februarie va deveni mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, cu valori de 7 – 11 grade, ziua, si intre -2 si 3 grade, noaptea.

Regimul pluviometric va fi deficitar; in primele zile pe spatii mici trecator vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere dupa data de 16 februarie.

In Muntenia, valul de frig va persista pana spre sfarsitul primei saptamani, astfel ca se vor inregistra maxime termice intre -2 si 3 grade, iar noptile vor fi local geroase, cu temperaturi minime in medie de la -13 la -7 grade.

Incepand din 12 februarie, vremea se va incalzi treptat, dar semnificativ, devenind chiar mai calda decat normal la mijlocul lunii februarie, in special in orele amiezelor cand sunt estimate valori de 7 – 11 grade, iar in cursul noptilor temperatura aerului va cobori pana la -4 grade, mediat regional.

In primele zile ale intervalului de prognoza, pe spatii mici, trecator, va fulgui, iar probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere doar in ultimele zile ale intervalului de referinta.

In Oltenia, pana spre finalul primei saptamani, valul de frig va persista si se vor inregistra maxime termice de la -1 la 3 grade, in timp ce noptile vor fi local geroase, cu temperaturi minime in medie cuprinse intre -14 si -8 grade.

Din 12 februarie, vremea se va incalzi treptat si va deveni chiar usor mai calda decat normalul perioadei, la mijlocul lunii februarie, in special in orele amiezelor cand sunt estimate valori de 6 – 10 grade.

In cursul noptilor, temperatura aerului va cobori spre -4 grade, mediat regional.

Deficitul pluviometric va fi semnificativ in mare parte a intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii fiind mai ridicata doar dupa data de 15 februarie.

La munte, valul de frig persistent de la inceputul intervalului va aduce temperaturi sub pragul gerului in special in cursul noptilor.

Astfel, se vor consemna valori maxime intre -12 si -8 grade si minime ce vor ajunge si la -20 de grade, in medie.

Incepand din 11 februarie, vremea va intra intr-un proces de incalzire, ce se va resimti la inceput mai ales la valorile diurne, determinand un regim termic apropiat de normal, iar la mijlocul lunii februarie chiar usor peste cel specific perioadei.

In primele zile si in jurul datei de 12 februarie, pe spatii mici va ninge in general slab, iar probabilitatea pentru precipitatii locale va creste la sfarsitul intervalului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE