Prognoza ANM: cum va fi vremea de Craciun? Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile inregistrate in urmatoarele doua saptamani (19 decembrie – 1 ianuarie) vor fi mai mari decat normalul perioadei . Precipitatiile vor fi putine si sporadice, inclusiv in perioada Craciunului,  se arata in prognoza ANM.

In Banat, valorile termice se vor situa in jurul celor normale in primele doua zile din interval, apoi vor creste treptat pana la finalul primei saptamani, cand vor caracteriza o vreme cu mult mai calda decat in mod normal.

Astfel, mediile maximelor se vor situa intre doua si 12 grade, insa ulterior vor scadea din nou pana in jurul a sase grade.

Minimele vor urma acelasi proces, vor creste de la -4 grade pana la patru grade, mediat regional, si vor cobori in a doua saptamana la zero grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi redusa pana in data de 24 decembrie, apoi acestea isi vor face aparitia pe areale mici aproape in toate zilele ce preced acestei date.

In Crisana, vremea normala termic la inceputul intervalului va marca un proces de incalzire pana in data de 24 decembrie, insa se va raci din nou dupa data de 26 decembrie.

In aceste conditii, mediile maximelor vor fi de la trei pana la 10 grade si vor scadea ulterior spre patru grade.

Regimul termic nocturn va debuta sub mediile caracteristice perioadei, cu valori de -4 grade, dupa care va avea un parcurs de crestere spre medii de patru grade in primul weekend si va scadea treptat in a doua saptamana, la -2 grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi relativ ridicata dupa data de 24 decembrie.

Citeste si: Zaharul, untul si curentul electric, in topul scumpirilor din 2022

In Transilvania, in prima saptamana de prognoza, vremea va marca un proces de incalzire treptata, astfel ca maximele se vor situa, in medie, intre 0 si 8 grade, dar in a doua saptamana se va raci, mediile maximelor coborand spre trei grade.

Regimul termic nocturn va fi unul scazut, sub cel caracteristic perioadei si chiar sub limita gerului in depresiuni pana in data de 23 decembrie, apoi va avea variatii intre -4 si doua grade, mediat regional.

Precipitatiile nu vor fi prezente intre 19 si 24 decembrie, dar sporadic si pe alocuri isi vor putea face aparitia in urmatoarele zile.

In Maramures, vremea se va incalzi treptat in prima saptamana a intervalului, iar temperaturile maxime vor avea medii de la doua la 10 grade, insa ulterior va intra intr-un proces de racire, cu maxime ce vor tinde spre doua grade, mediat regional.

Noptile vor fi reci la inceput, cu valori mediate intre -6 si -8 grade, dar din data de 21 decembrie se va incalzi in toata regiunea, conditii in care, in intervalul 22 – 29 decembrie, minimele se vor situa intre medii de -2 si patru grade.

Pana la finalul intervalului, valorile termice nocturne vor cobori spre -2 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi scazuta pana in data de 23 decembrie, iar dupa aceasta, va mai creste usor si vor fi posibile precipitatii pe arii restranse.

In Moldova, valorile termice se vor situa in jurul celor specifice perioadei in prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 3 – 4 grade, dupa care vor fi in crestere si vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu cea mai ridicata medie a maximelor pe 24 si 25 decembrie, de 10 – 12 grade.

Ulterior, spre finalul intervalului, acestea vor fi in scadere si se
vor apropia de cele normale pentru aceasta data.

Temperaturile minime vor oscila, de la valori apropiate de cele specifice in primele doua nopti, cu medii intre -6 si -4 grade, la valori peste cele normale, indeosebi in noptile de 25 – 26 decembrie, cand mediile minimelor vor fi de doua pana la patru grade, urmand ca, spre sfarsitul intervalului, minimele sa scada usor si treptat pana in jurul normelor specifice perioadei.

Dupa data de 23 decembrie, trecator vor fi posibile precipitatii slabe, pe spatii mici.

In Dobrogea, la inceputul intervalului, media maximelor va fi oscila intre doua si patru grade, iar minimele intre -5 si -2 grade, valori usor mai coborate decat cele specifice perioadei.

In restul timpului vor fi temperaturi in general peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi intre 24 si 26 decembrie, cu 10 – 12 grade, ziua, respectiv 4 – 6 grade, noaptea, valori mediate regional, urmand ca spre sfarsitul intervalului sa se mai raceasca usor.

Probabilitatea de precipitatii slabe va fi mai ridicata in ultima saptamana din perioada analizata.

In Muntenia, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta data la inceputul intervalului, astfel ca, in primele doua zile, media maximelor va fi cuprinsa intre doua si sase grade, iar cea a minimelor de la -6 la -4 grade.

In restul timpului vor fi temperaturi, in general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi intre 24 si 26 decembrie, cu 10 – 13 grade, pe timpul zilelor, si de 2 – 4 grade, noaptea, mediat regional.

Probabilitatea de precipitatii slabe va fi mai ridicata in ultima saptamana a intervalului.

In Oltenia, in primele doua zile ale intervalului, vor fi medii ale maximelor, de la un grad la patru grade, si minimele intre -8 si -4 grade.

In restul perioadei vor fi temperaturi, in general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie.

Cel mai cald va fi intre 24 si 26 decembrie, cu 9 – 14 grade, ziua, si 0 – 4 grade noaptea.

Pana la sfarsitul intervalului de prognoza, valorile termice vor scadea usor, urmand sa se situeze, ca valori medii ale maximelor, in jurul a cinci grade, si de -2 grade, ca minime.

Probabilitatea pentru precipitatii slabe va fi mai ridicata in prima zi din interval si din nou in a doua saptamana a acestuia.

La munte, prima zi din interval va fi caracterizata de o vreme mai rece decat in mod normal pentru aceasta perioada, cu o medie a maximelor intre -6 si -2 grade, respectiv o medie a minimelor ce poate ajunge si la -10 grade.

Ulterior, valorile termice vor caracteriza, in general, o vreme mai calda decat normalul perioadei, cu cele mai ridicate valori diurne in jurul datei de 21 decembrie, cand vor fi medii ale maximelor de 7 – 9 grade.

Cele mai ridicate valori nocturne se vor inregistra in apropierea zilei de 25 decembrie, cand mediile minimelor vor ajunge la zero grade.

Spre sfarsitul intervalului, valorile termice vor marca o scadere usoara, mediile maximelor urmand a se situa, in ultimele trei zile, la -1 grad, in timp ce mediile minimelor se vor stabiliza la -6 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii slabe va fi mai ridicata dupa data de 23 decembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE