Peste 50,4 milioane de lei vor fi acordati pentru fermierii afectati de seceta, din 9 judete, a anuntat Ministerul Agriculturii.
“Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a demarat plata despagubirilor pentru calamitati, astfel ca primele sume vor ajunge in conturile fermierilor in urmatoarele zile, pe masura ce fiecare Directie Agricola Judeteana va efectua viramentele spre beneficiari”, se mentioneaza in comunicatul MADR.
Astfel, au fost alimentate conturile Directiilor Agricole din judetele Arad, Buzau, Calarasi, Cluj, Dolj, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava cu suma de 50.450.184 lei, iar platile vor continua si catre celelalte Directii Judetene, pe masura ce este finalizata documentatia necesara pentru depunerea deconturilor la MADR.
“Iata ca la scurta vreme de la adoptarea actului normativ prin care acordam despagubirile pentru calamitati, suntem in situatia in care acordam aceste despagubiri, conform legii, astfel incat fermierii sa aiba posibilitatea sa isi sustina cheltuielile efectuate in aceasta perioada pentru productiile viitoare. Fermierii asteapta aceste sume si MADR a inceput sa le achite.
Citeste si: Programul prin care agricultura romaneasca primeste 16 miliarde de euro, pe cale de implementare
Pana la finalul anului vor fi platite toate sumele cuvenite”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Despagubirile se acorda pentru culturile semanate in toamna anului trecut. Pentru culturile insamantate in primavara, MADR lucreaza la inventarierea suprafetelor calamitate pentru porumb si floarea-soarelui.
MADR a anuntat pe 17 noiembrie ca peste 16.000 de fermieri afectati de seceta pedologica, pe o suprafata de circa 250.000 hectare de culturi infiintata in toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar in valoare de 365 de milioane de lei.
Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
Daca gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul-verbal.
Ultimele date transmise de MADR arata ca suprafata afectata de seceta se apropie de 1,3 milioane hectare si a fost consemnata in 37 de judete si municipiul Bucuresti, atat la culturile insamantate in toamna cat si la cele de primavara.
Secretarul de stat in MADR, Sorin Moise, a declarat luni, in Parlament, ca in bugetul MADR pe 2023 este prevazuta o suma de circa 300 de milioane de lei pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta la culturile de primavara.