vin de calitate

Cum obtii un vin de calitate – 5 factori care influenteaza proprietatile strugurilor si implicit ale vinului

Facebook
Twitter

Obtinerea unui vin de calitate incepe cu plantarea vitei de vie si se incheie cu depozitarea corespunzătoare. Strugurii sanatosi reprezinta o conditie necesara pentru obtinerea unui vin bun. Factori precum solul, clima, calitatea soiului influenteaza calitatea vinului. Descopera care sunt principalii 5 factori care ajută în procesul de productie al vinului si proprietatile strugurilor.

Respectarea tehnologiei obtinerii vinului

Tehnologia obtinerii vinului este un proces complet, care difera in functie de soiul de struguri si de tipul de vin pe care vrem sa-l producem. Modul in care are loc prepararea vinului si respectarea procesului de producere si imbuteliere a vinului sunt detalii care influenteaza proprietatile vinului. Astfel, in functie de compozitia lor chimica, insusirile gustativ olfactive, modul de obtinere si destinatie, vinurile se clasifica in mai multe categorii:

  • Vinuri linistite cu un continut intre 8,5 si 14% vol. de alcool;
  • Vinuri efervescente sau spumante cu un continut intre 8,5 si 14% vol. de alcool;
  • Vinuri tari cu un continut intre 16 si 21% vol. de alcool;
  • Vinuri de desert cu un continut intre 14 si 17% vol. de alcool;
  • Vinuri aromatizate cu un continut intre 9 si 20% vol. de alcool;
  • Vinuri de soi;
  • Vinuri cupajate;
  • Vinuri sepajate;
  • Vinuri de consum curent cu un continut de cel putin 8% vol. de alcool;
  • Vinuri de calitate superioara: vinuri mature, de oenoteca sau cu denumire de origine obtinute din soiuri cu insusiri calitative superioare;
  • Vinuri naturale: seci, demiseci sau demidulci obtinute prin fermentatie alcoolica complete sau partiala;
  • Vinuri speciale.

Recoltarea si selectarea strugurilor, dezbrobonirea, zdrobirea si presarea, fermentatia, imbutelierea si pastrarea sunt etape esentiale pentru crearea unui vin de calitate superioara. Fiecare etapa are o importanta majora in procesul de vinificatie si implicit a valorificarii vinului.

 

Protejarea vitei de vie, fara alterarea proprietatilor vinului

Protejarea inteligenta a vitei de vie inseamna alegerea unor produse inovatoare care nu afecteaza calitatea strugurilor si nici proprietatile vinului obtinut mai tarziu. Mana vitei de vie (Plasmopara viticola) este o boala fungica des intalnita, care poate produce pagube insemnate ce ajung pana la pierderea completa a recoltei. Putregaiul negru si fainarea sunt unele dintre cele mai pagubitoare boli care afeceteaza toate organele plantei. Delan® Pro este un fungicid eficient care actioneaza preventiv si stimuleaza mecanismele naturale de aparare a plantei, asigurand o performanta remarcabila chiar si in conditii climatice dificile.

Pastrarea butucilor sanatosi cat mai multi ani

Vita de vie poate fi exploatata chiar si 25 de ani, daca este bine ingrijita. Bolile lemnului la vita de vie sunt o provocare la nivel global. Simptomele greu de recunoscut tergiverseaza aplicarea la timp a tratamentelor, iar odata instalate in plantatie sunt dificil de controlat. Printre cele mai cunoscute boli ale lemnului care colonizeaza lemnul si provoaca declinul lent al plantelor:

  • Excorioza;
  • Eutipoza;
  • Innegrirea si moartea bratelor vitei de vie;
  • Apoplexia (esca).

Esca si eutipoza sunt printre cele mai pagubitoare boli care afecteaza atat viile tinere, cat si cele mature.Tessior® este primul fungicid din Romania omologat impotriva bolilor lemnului la vita de vie. Se aplica direct pe ranile de taiere, asigurand o protectie excelenta a acestora.

Respectarea tehnologiei de cultivare

Daca vrei sa te bucuri de roade bogate, de calitate, este important sa acorzi o atentie sporita tehnologiei de cultivare a vitei de vie in functie de soi si de zona geografica in care este infiintata plantatia. Respectarea tehnologiei de cultura și a lucrarilor agrotehnice esentiale pentru intretinerea corecta a vitei de vie (intretinerea terenului, respectarea regulilor de taiere, igienizarea culturii, operatiunile in verde) va proteja plantatia si va garanta obtinerea unor struguri de calitate.

Conditiile climatice, alegerea terenului si a soiului

Relatia clima-sol-soi influenteaza atat masurile agrotehnice, cat si calitatea vinului. In Romania, podgoriile valorifica locurile insorite, bine expuse. Cultura vitei de vie este practicata incepand de la Dunare, pana in Botosani si Maramures. Pentru obtinerea unei combinatii perfecte intre continutul de zahar, acizi si aromatizanti, este esentiala alegerea corespunzatoare a terenului si a soiului. Vinurile grele se obtin pe solurile cu substrat pietros, de origine vulcanica. Vinurile seci, demiseci se obtin pe soluri podzolice. Pe solurile nisipoase se pot obtine vinuri moi cu un continut ridicat de alcool.

Realizarea la timp a lucrarilor agrotehnice si aplicarea corecta a masurilor fitosanitare asigura productii mari si un vin de calitate.

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE