Prognoza ANM: temperaturi mai mari de 0 grade Celsius la inceput de februarie. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna februarie, temperaturile vor fi unele pozitive, in majoritatea regiunilor tarii, iar sansele de precipitatii sunt asteptate, in general, in intervalul 2-5 februarie, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 30 ianuarie – 12 februarie.

In Banat, temperatura maxima va avea variatii mai ales in prima saptamana din interval.

Aceasta va creste in primele zile pana la medii de 6 – 7 grade, apoi va fi in scadere pana la valori de 1 – 2 grade.

In a doua saptamana din interval, valorile termice diurne vor avea tendinta de crestere spre medii de 5 – 6 grade.

Minimele termice, pana spre finalul primei saptamani, vor avea usoare variatii in jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinta sa scada pana spre medii de -6…-4 grade, valori ce se vor mentine si in a doua jumatate a intervalului.

Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mare mai ales in prima jumatate a intervalului, iar in jurul datei de 3 februarie vor fi posibile si cantitati mai importante de apa.

Citeste si: Ministrul Daea, despre temperaturile ridicate: nu fac bine culturilor si speciilor pomicole timpurii

In Crisana, temperatura maxima va creste in primele zile ale intervalului pana in jurul a 5 grade, apoi va fi in scadere pana la valori de 0 – 1 grad la finalul primei saptamani.

In a doua jumatate din interval, valorile termice diurne vor avea tendinta de crestere spre medii de 4 – 5 grade.

Pe parcursul noptilor, pana spre finalul primei saptamani, temperatura va avea usoare variatii in jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinta sa scada pana spre medii in jurul a -6 grade, valori ce se vor mentine si in a doua jumatate a intervalului.

Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mare mai ales in prima saptamana, iar in jurul datei de 3 februarie vor fi posibile cantitati mai importante de apa.

In Transilvania, temperaturile diurne vor avea variatii pe tot parcursul intervalului.

In prima saptamana va exista o usoara crestere spre medii de 2 – 3 grade (in primele zile), urmata de o scadere ce va duce temperaturile pana la valori in jurul a -2 grade.

Pe parcursul noptilor, pana spre finalul primei saptamani, temperatura va avea usoare variatii in jurul a -3 grade, apoi vor avea tendinta sa scada pana spre medii in jurul a -8 grade, valori ce se vor mentine si in a doua parte a intervalului.

Precipitatii, in general slabe, mai ales sub forma de ninsoare vor fi posibile pe tot parcursul intervalului, dar probabilitatea mai mare va fi in intervalul 2-5 februarie.

In Maramures, la inceputul intervalului valorile diurne vor fi in crestere pana in jurul a 3 grade.

Apoi, pana la finalul primei saptamani, vor fi in scadere spre medii de -2 grade.

In a doua jumatate din interval, temperaturile maxime vor avea tendinta de crestere spre medii de 1 – 2 grade.

Pe parcursul noptilor, pana in jurul datei de 3 februarie, temperatura va avea usoare variatii in jurul a -2 grade, apoi va avea tendinta sa scada pana spre medii de -9…-8 grade, valori ce se vor mentine si in a doua jumatate a intervalului.

Probabilitatea pentru precipitatii predominant sub forma de ninsoare va fi ridicata mai ales in prima saptamana, iar in zilele de 2 si 3 februarie vor fi posibile cantitati mai importante de apa.

In Moldova, pana in jurul datei de 2 februarie temperatura aerului va fi in crestere pana la medii ale maximelor in jurul a 4 grade si ale minimelor spre -3 grade.

Dupa aceasta data, pana la finalul intervalului de anticipatie, temperatura aerului va avea tendinta de scadere; maximele vor ajunge la 1 – 2 grade, iar minimele se vor situa in jurul a -6 grade.

Vor fi posibile precipitatii indeosebi sub forma de lapovita si ninsoare pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales in jurul datei de 5 februarie.

In Dobrogea, temperatura maxima va creste in primele zile ale intervalului pana in jurul a 5 grade, apoi va fi in scadere pana la 0 grade la finalul primei saptamani.

In a doua jumatate din interval valorile termice diurne vor avea tendinta de crestere spre medii de 3 – 4 grade.

Pe parcursul noptilor, pana spre finalul primei saptamani, temperatura va avea usoare variatii in jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinta sa scada pana spre medii de -4 grade.

Vor fi posibile precipitatii mixte pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales in jurul datei de 5 februarie.

In Muntenia, valorile termice diurne vor creste in primele zile ale intervalului pana in jurul a 6 grade, apoi vor fi in scadere pana la 2 grade la finalul primei saptamani.

In a doua saptamana valorile termice diurne vor avea tendinta de crestere spre medii de 4 – 5 grade.

Temperaturile minime vor avea usoare variatii pe aproape tot parcursul intervalului, intre medii de -2 si -6 grade.

Vor fi posibile precipitatii mixte mai ales in intervalul 3 – 6 februarie.

In Oltenia, valorile termice diurne vor creste pana in data de 2 februarie spre medii de 7 – 8 grade, apoi vor fi in scadere pana la sfarsitul primei saptamani, spre 4 grade.

In a doua saptamana din interval valorile termice diurne vor avea tendinta de crestere spre medii de 5 – 6 grade.

Temperaturile minime vor avea usoare variatii in jurul a -2 grade pana in data de 3 februarie. Apoi, valorile nocturne vor avea tendinta de scadere usoara spre -5 grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE