Temperaturile ridicate, inregistrate in aceasta perioada, nu au cauzat inca probleme mari pentru culturile agricole, insa socurile termice pot afecta negativ speciile pomicole timpurii, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
“Pentru culturile semanate nu sunt probleme deosebite, ba dimpotriva, ajuta o asemenea temperatura, pentru ca au rasarit plantele si o parte din ele au infratit, dar sigur apare si atacul de boli, pe care trebuie sa-l avem in vedere si sa intervenim cu mijloacele specifice.
Va fi o situatie mai grea, insa, pentru speciile de pomicole.
Sper sa nu se intample asa, dar conditiile acestea de temperatura ridicata va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii si daca apar temperaturi scazute, sub trei grade, sigur vor fi afectate inflorescentele si de aici posibile pierderi.
Deocamdata nu inregistram asemenea pierderi, dar temperaturile acestea ridicate pot sa influenteze negativ pastrarea inflorescentelor la speciile pomicole timpurii”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Petre Daea.
Citeste si: APIA, noutati despre subventia la motorina
Intrebat daca a mai intalnit astfel de situatii de-a lungul timpului, ministrul a raspuns:
“De Boboteaza erau minus 10 grade, iar acum sa ai plus 10 sau chiar mai mult, chiar nu am intalnit o asemenea situatie”.
El a subliniat ca, din informatiile pe care le primeste de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), vremea va fi in continuare calda si umeda, dar nu vor lipsi oscilatiile termice “care nu fac bine culturilor” .
“Primesc tot timpul informatiile de la ANM, iar vremea in perioada urmatoare va fi in continuare calda si umeda, ceea ce nu e rau ca este umeda si nu este rau nici ca este calda, dar varfurile de temperatura nu trebuie sa se ridice atat de mult.
Socurile acestea termice – te culci cu temperatura de minus si te trezesti cu o temperatura pe plus, oscilatiile acestea de temperatura nu fac bine culturilor si in mod deosebit nu fac bine speciilor pomicole timpurii, cum sunt sunt caisul, piersicul, ciresul, cele care pleaca mai repede in vegetatie”, a explicat seful MADR.
Potrivit prognozei de specialitate emise de ANM, pentru perioada 21 – 27 ianuarie 2023, in cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul si sud-vestul Moldovei.
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul si sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei si sudul Transilvaniei.
Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura mai lent, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, pe fondul temperaturilor din aer si sol mai ridicate decat in mod obisnuit.
Culturile de camp (orz si grau de toamna) vor parcurge fazele de rasarire, aparitie a frunzei a treia si infratire (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, rapita semanata in perioada optima va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze), iar la pomii fructiferi si vita-de-vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in cea mai mare parte a tarii.
Din punct de vedere termic, estimarile ANM arata o perioada ce se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
“Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -5 si 12 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 11 grade, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre -1 si 15 grade, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -9 si 8 grade in aproape toata tara, izolat fiind conditii de producere a inghetului la sol”, mentioneaza ANM.
In perioada analizata se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Totodata, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.