agrometeo

USTR, catre decidentii politici: “trebuie sa dezbatem subiecte care tin de soarta horticulturii romanesti”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea “Salvam Taranul Roman” solicita o intalnire de urgenta cu reprezentantii Guvernului. In cadrul acesteia, vor fi adresate o serie de intrebari, legate de masurile de sprijin pentru fermieri, preturile la carburant sau de nevoia unor reforme in cadrul Ministerului Agriculturii. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului, remis Stiri Agricole. 

“Uniunea SALVAM TARANUL ROMAN, solicita Guvernului Romaniei, domnului Prim-Ministru Nicolae Ciuca, MADR si Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea,o intalnire de urgenta la sediul Guvernului si al Ministerului Agriculturii pentru a dezbate cateva subiecte care nu mai suporta amanare vizavi de soarta Horticulturii Romanesti si a Legumiculturii in mod special.

Subiecte propuse spre dezbatere: Promisiunile ministrului Daea pentru fermieri: saptamana viitoare veti avea banii in cont pentru calamitati, programul de tomate si usturoi

1.Ce scheme de sprijin financiar (Ajutoare de Stat, Ajutoare de Minimis,etc.) are pregatite MADR pentru sectorul Horticol in 2022?

Vor continua programele TOMATA, USTUROIUL, LEGUME CULTIVATE IN SPATII PROTEJATE, CARTOFI si VITA DE VIE?

Ce buget si ce conditii de accesare a gandit MADR?

2.Care sunt finantarile si orientarile MADR privind sustinerea sectorului Horticol aflat la grea incercare dupa perioada de Pandemie,de crestere galopanta a pretului la energie,gaze natural,combustibili solizi sau lichizi,de cresterea importurilor si a costurilor de productie,de criza provocata de razboiul din Ucraina si de scaderea puterii de cumparare a romanilor ?

3.Care este suma  totala notificata de Romania pentru fiecare schema in parte de Sprijin Cuplat Vegetal in sectorul legume cultivate in spatii protejate,Tomate pentru Industrializare,Cartofi de Samanta si Cartofi Destinati Procesarii ?

Care sunt suprafetele totale eligibile pentru sprijinul cuplat vegetal in anul 2022?

Citeste si: Anghel(ANPC), avertizare privind produsele alimentare, in aceasta perioada: acordati o atentie sporita

4.Reducerea pretului la carburant si energie cu 50% fata de pretul de la pompa,iar in cazul energiei tot cu 50% fata de pretul de facturare.

5.Infiintarea unei Directii Horticole in cadrul MADR.

6.Care este abordarea si viziunea Ministerului Agriculturii fata de “Cadrul temporal de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainiei.Mecanism adoptat de Comisia Europeana inca din data de 28.10.2022 ?

7.Realocarea sumei pe 100.000.000 Euro prevazute pentru finantarea Casei de Comert Unirea catre infiintarea a cel putin 100 de centre logistice de Colectare,Ambalare,Sortare,Conditionare,Etichetare si mica Procesare la nivel de UAT,a produselor Horticole prin cooptarea formelor associative a UAT-eurilor etc.

8.Finantarea infiintarii a cel putin 3000 de hectare spatii protejate in perioada 2023-2027.

9.Care sunt consecintele aplicarii E-FACTURA, E-TRANSPORT,scaderii plafonului de impozitare a PFA,II,IF,care activeaza sectorul producerii de legume si fructe si care  incepand cu anul 2014 se raporteaza la norma de venit ?

  1. De asemenea mentionam ca la adresa/solicitare din 26.07.2022 a USTR nici MADR, nici Guvernul Romaniei nu a transmis un raspuns

Avand in vedere situatia dezastruoasa si fara precedent in care ne aflam va solicitam in mod imperuos sa tineti cont de solicitarea noastra si sa acceptati propunerea noastra de a organiza o intalnire cu caracter urgent.

Va multumim,asteptam raspunsul dumneavoastra.!

Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :

Federația   Sindicatelor   Democratice   din   Agricultură   (afiliat   CSDR)  ‐  Tudor   Dorobanțu,Președinte

Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu,

PreședinteSindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel,

PreședinteAsociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte

Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca –Ciocan Florinel, Președinte

Cooperativa FERMA ARDELEANA Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte

Cooperativa Agricolă Ialomițeana Line ‐ Roxana Roșculeț, Președinte

Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE