Reprezentantii Uniunii Salvam Taranul Roman solicita Guvernului sa prelungeasca termenul limita de recoltare a tomatelor, pentru fermierii inscrisi in Programul de Sustinere a productiei de tomate in spatii protejate, „Tomata”.
Reprezentantii asociatiei precizeaza ca temperaturile inregistrate in perioada februarie-iunie, care s-au situat de multe ori sub media multianuala, au diminuat productia horticultorilor, iar multi dintre acestia se afla in situatia de a nu indeplini cerinta minima de cantitate produsa pentru a fi declarati eligibili in program. In cele ce urmeaza va redam continutul adresei:
Compartimentul de Horticultura din cadrul Uniunii Salvam Taranul Roman, va solicita in mod imperios prelungirea termenului limita de recoltare a tomatelor pana la data de 31.07.2023 inclusiv.
- In urma analizei situatiei cultivatorilor de tomate inscrisi in Programul de Sustinere a productiei de tomate in spatii protejate, de catre Departamentul de Horticultura al Uniunii Salvam Saranul Roman, pe baza informatiilor venite de la membrii nostrii din tara, de la fermierii inscrisi in program si chiar de la autoritati locale s-a ajuns la concluzia ca foarte multi fermieri inscrisi in program risca sa nu indeplineasca cerinta impusa in program de a comercializa cantitatea minima ceruta pentru a fi eligibili (3000 kg/1000mp) datorita faptului ca temperaturile diurne dar mai ales cele nocturne din lunile februarie pana la jumatatea lunii Iunie s-au aflat cu mult sub media normala pentru acea perioada, lucru confirmat de A.N.M. prin caracterizarile lunare emise (documente anexate acestei comunicari)
Citeste si: Cine este Florin Barbu, propunerea PSD de ministru al Agriculturii?
Temperaturile au avut valori de la 10 grade pana la 2 grade, au fost si doua perioade de minim 5 zile cand temperaturile nocturne in lunile Aprilie si Mai au coborat pana la -10 grade Celsius.
Perioade foarte mari de timp cu nebulozitate atmosferica, peste 75% din perioada Februarie-Iunie, toate acestea ducand la dezvoltarea mult mai inceata a plantelor, avortarea florilor, cresterea dezechilibrata, aparitia bolilor de tip mana, fainare si putregaiuri si bineinteles deprecierea cantitativa si calitativa a tomatelor care duce la recoltarea intarziata a fructelor.
Conform A.N.M. am avut cele mai scazute temperaturi din ultimii 50 ani fiind emise si avertizari meteo in acest sens.
De asemnea va aducem la cunostiinta faptul ca acest program se adreseaza tuturor cultivatorilor de tomate in spatii protejate din tara cu sisteme de incalzire sau fara (doar 1% din producatorii inscrisi in program au sisteme de incalzire, diferenta de 99% nu au aceasta dotare) si conform Tratatului de Legumicultura, a altor studii si lucrari stiintifice in domeniu si bineinteles a specialistilor se stie faptul ca timpurietatea unei plante este data de suma gradelor de caldura acumulate pe o perioada determinata de timp, deci in cazul nostru perioada de recoltare a fost decalata cu cel putin 20-30 zile.
Va solicitam prelungirea termenului de recoltare pana la 31.07.2023 si pentru a stimula productia de tomate si a nu dezechilibra piata in lipsa acestora in perioadele in care in Romania se poate produce in mod traditional fara a mai crea blocaje sau supraproductii.
Totodata siguranta si securitatea alimentara trebuie sa primeze iar fermierii sa nu fie constransi sa aplice tratamente si tehnologii neadecvate pentru maturare.
- O alta solicitare mai veche a noastra este aceea de a infiinta o directie de Horticultura in cadrul MADR, atat de necesara pentru a dezvolta programe si politici adecvate acestui sector atat de greu incercat si care nu mai atrage foarte multi fermieri ci dimpotriva.
Speram ca noua conducere a ministerului sa tina cont de solicitarile si propunerile noastre.
Uniunea Salvam Taranul Roman va sta la dispozitie cu specialistii pe care ii are si va solicita de urgenta o intalnire la sediul MADR
In speranta ca veti tine cont de solicitarile noastre cu caracter urgent si veti rezolva problemele expuse, va multumim aniticipat si va uram un mandat plin de realizari.
UNITI SALVAM TARANUL ROMAN!
UNITI VOM FI MAI PUTERNICI!
UNITI VOM INVINGE!
Membri ”Uniunea Salvam Taranul Roman” :
Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobantu, Presedinte
Federatia Nationala a Lucratorilor din Agricultura‐ Horatiu Raicu, Presedinte
Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, Presedinte
Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte
Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori de Legume si Alte Produse Zootehnice Matca – Ciocan Florinel, Presedinte
Cooperativa Agricola Ferma Ardeleana- Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricola Legume de Vidra – Lacatus Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu , Presedinte
Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, Presedinte
Cooperativa Agricola Ialomiteana Line ‐ Roxana Rosculet, Presedinte
Organizatie de producatori TOMATE COM – Mircea Bujor, Presedinte
Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale