Prognoza ANM: temperaturi mult mai ridicate fata de normalul perioadei si precipitatii excedentare

Facebook
Twitter

In aceasta saptamana, temperaturile vor fi mult mai ridicate decat normalul perioadei, urmand ca dupa 22 ianuarie, vremea sa se raceasca, apropiindu-se de valorile normale, arata prognoza ANM, valabila in intervalul 17-29 ianuarie.

In Banat, pe parcursul primei saptamani, valorile de temperatura se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. In zilele cele mai calde, respectiv 17 si 18 ianuarie, vor fi maxime de 12 – 15 grade si minime de 4 – 8 grade, iar intre 19 si 22 ianuarie temperatura aerului, cu mici oscilatii, va avea valori maxime de 5 – 9 grade si minime de la -2 la 2 grade, mediat regional.

Ulterior, racirea vremii va continua, in timpul noptilor vor fi valori negative, ce vor cobori spre o medie de pana la -4 grade (apropiate de normele din ultima decada a lunii ianuarie), iar ziua vor fi in general intre 2 si 5 grade.

In intervalul 17 – 22 ianuarie, vor fi precipitatii frecvente si local se vor acumula cantitati de apa mai insemnate, astfel ca regimul pluviometric va fi excedentar; va ploua, iar intre 20 si 22 ianuarie vor fi posibile si precipitatii mixte.

In cea de-a doua saptamana, probabilitatea pentru precipitatii va fi relativ redusa.

Citeste si: Un nou caz de gripa aviara H5N1 a fost descoperit in Romania. Ce masuri s-au luat?

In Crisana, in prima saptamana, valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei.

In zilele cele mai calde, respectiv 17 si 18 ianuarie, vor fi maxime de 12 – 15 grade, iar minimele vor oscila intre 4 si 8 grade.

In perioada 19 – 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilatii, va avea valori maxime de 5 – 10 grade si minime de la -1 grad la 3 grade, mediat regional.

Apoi, racirea vremii va continua si in timpul noptilor vor fi valori negative ce vor cobori spre o medie intre -4 si -3 grade, iar ziua vor fi in general intre 2 si 5 grade.

In intervalul 17 – 22 ianuarie vor fi precipitatii frecvente si local se vor acumula cantitati de apa insemnate, astfel ca regimul pluviometric va fi excedentar.

Va ploua si intre 20 si 22 ianuarie vor fi posibile si precipitatii mixte.

In cea de-a doua saptamana, probabilitatea pentru precipitatii va fi relativ redusa.

In Transilvania, in cea mai mare parte a intervalului de referinta, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii ianuarie, cu abateri pozitive semnificative intre 17 si 22 ianuarie, cand se vor inregistra maxime de la 9 la 15 grade, respectiv minime intre 0 si 5 grade.

Din data de 23 ianuarie, vremea se va mai raci, insa in marea lor majoritate temperaturile estimate vor fi mai ridicate decat cele normale: 0 – 4 grade, ziua, si intre -6 si -2 grade, noaptea, mediat regional.

Intre 18 si 22 ianuarie, vor fi precipitatii locale, temporare – la inceput ploi, apoi posibil mixte, regimul pluviometric fiind usor excedentar in vestul si sud-vestul regiunii.

In a doua saptamana, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa.

In Maramures, pana in jurul datei de 23 ianuarie, vremea se va mentine mult mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta luna, cu medii ale temperaturilor maxime de 5 – 9 grade si ale minimelor intre 1 grad si 5 grade, valori diurne chiar mai ridicate (de 10 – 13 grade) urmand a se inregistra in 18 si 21 ianuarie.

Din 24 ianuarie este estimata o racire a vremii, astfel ca temperaturile vor deveni mai apropiate de cele normale, cu maxime de pana la 4 grade, respectiv minime ce vor ajunge si la -6 grade.

In perioada 17 – 22 ianuarie, precipitatiile vor fi frecvente si local mai insemnate cantitativ – ploi la inceput, apoi posibil mixte.

In cea de-a doua saptamana, regimul pluviometric va fi deficitar, cu probabilitate de precipitatii redusa.

In Moldova, la inceputul intervalului, vremea va fi in incalzire accentuata, astfel incat valorile de temperatura vor fi semnificativ mai ridicate decat cele normale in luna ianuarie, cu medii ale maximelor de 6 – 13 grade (chiar mai mari in data de 18 ianuarie) si ale minimelor de 0 – 6 grade.

Din data de 23 ianuarie, temperaturile vor fi in scadere, dar in general se vor situa tot peste cele climatologic specifice, fiind estimate valori diurne de la un grad la 4 grade, respectiv nocturne de la -6 la -2 grade, mediat regional.

Intre 17 si 19 ianuarie, pe areale restranse va ploua slab, iar pentru perioada 20 – 23 ianuarie sunt estimate precipitatii locale, mixte.

Din 24 ianuarie, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa.

In Dobrogea, vremea va fi in incalzire apreciabila, iar intre 17 si 21 ianuarie valorile termice vor fi semnificativ mai ridicate fata de cele obisnuite in aceasta perioada din an.

Media maximelor va oscila intre 11 si 17 grade, in timp ce minimele se vor incadra in ecartul 5 – 10 grade.

In a doua saptamana, temperaturile vor fi in scadere, dar se va situa peste normele climatologice ale ultimei decade de ianuarie, fiind estimate valori diurne de 3 – 7 grade si nocturne de la -2 la 2 grade.

Pe parcursul intregului interval de referinta, regimul pluviometric va fi deficitar, probabilitatea pentru precipitatii locale fiind mai ridicata intre 22 si 25 ianuarie.

In Muntenia, incalzirea apreciabila a vremii din prima parte a intervalului va determina inregistrarea unor valori termice semnificativ mai ridicate fata de cele normale in luna ianuarie, in special intre 17 si 19 ianuarie, cand media maximelor va ajunge si la 19 grade.

Minimele vor fi cuprinse intre 4 si 8 grade.

Temperaturile vor fi in scadere incepand din 23 ianuarie, dar chiar si dupa aceasta data este estimat un regim termic mediu in general peste cel climatologic specific perioadei, cu valori diurne de 4 – 9 grade si nocturne intre -3 si 0 grade.

In primele zile, pe arii restranse, vor fi averse de ploaie, in general slabe, iar probabilitatea pentru precipitatii locale va fi mai ridicata intre 21 si 23 ianuarie.

In Oltenia, pe parcursul primei saptamani, valorile de temperatura vor fi in crestere si se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei.

In zilele cele mai calde, respectiv 18, 19 si 20 ianuarie, vor fi maxime diurne de 13 – 19 grade si minime nocturne de 4 – 8 grade, iar la inceputul intervalului si intre 21 si 23 ianuarie, temperatura aerului va avea valori maxime de 5 – 9 grade si minime intre -2 si 2 grade, mediat regional.

Ulterior, racirea vremii va continua, insa regimul termic va fi in general peste cel mediu caracteristic in ultima decada a lunii ianuarie.

In prima saptamana, regimul pluviometric va fi excedentar, cu precipitatii predominant sub forma de ploaie pe arii extinse si local mai insemnate cantitativ.

In a doua parte a intervalului, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa.

La munte, pana in data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decat ar fi normal in aceasta perioada din an, astfel ca se vor inregistra maxime de 2 – 9 grade si minime de la -3 la 3 grade, mai mici doar la peste 1.800 de metri altitudine.

Ulterior, vremea se va raci, iar pana la finalul intervalului de referinta vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, in special pe creste, cu zile in care vor fi valori usor peste cele specifice lunii ianuarie.

In perioada 17 – 22 ianuarie, vor fi precipitatii in cea mai mare parte a zonei montane si local, cu precadere in masivele vestice si sud-vestice se vor inregistra cantitati de apa insemnate.

La inceput vor fi mai ales ploi si lapovita, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, dupa care vor predomina ninsorile.

In cea de-a doua saptamana, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai scazuta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE