Producatorii de legume si flori din Tarile de Jos, ingrijorati ca ar putea da faliment

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii de legume si sere din Tarile de Jos, proprietari de sere, au inceput deja sa reduca productia, iar cel putin o zecime dintre ei se asteapta sa fie fortati sa declare insolventa. Motivul principal este agravarea crizei energetice din Europa, noteaza Bloomberg.

Gratie serelor, Tarile de Jos au devenit al doilea mare exportator mondial de produse agricole, dupa SUA.

Insa, industria de opt miliarde de euro a crescut datorita gazelor naturale ieftine si acum se confrunta cu o criza care va accelera tranzitia la alte surse de energie si care ar putea provoca falimentul multor firme.

Citeste si: Prolemn: de ce plafonarea pretului la lemnul de foc ar duce la efecte nedorite?

Cel mai recent sondaj efectuat de Asociatia reprezentativa a proprietarilor de sere din Tarile de Jos, Glastuinbouw Nederland, este unul din ultimele semnale cu privire la modul in care criza energetica face mai scumpa productia de bunuri si marfuri.

Un sfert din suprafata cultivata din Tarile de Jos a fost eliminata si 8% din proprietarii de sere se asteapta ca vor depune cererea de plasare in insolventa in acest an.

Tarile de Jos sunt cel mai mare exportator mondial de flori si unul din marii producatori europeni de fructe si legume proaspete.

Serele din Tarile de Jos sunt deosebit de vulnerabile la costurile cu iluminatul si incalzirea unor structuri care acopera o suprafata de teren echivalenta cu 17.000 de terenuri de fotbal.

Chiar daca preturile mondiale la alimente au mai scazut in ultimele luni, comparativ cu varfurile atinse imediat dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, ele sunt in continuare mult mai mari decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului si noi perturbari in aprovizionare ar putea alimenta o noua crestere a inflatiei produselor alimentare.

Cultivatorii de legume din Tarile de Jos sunt doar unul din sectoarele cheie din Europa care este fortat sa isi reduca productia.

Productiile de ingrasaminte si ulei vegetal ale regiunii au fost si ele afectate, in timp ce firmele din sectorul metalelor au inchis unele facilitati sau au redus productia ca urmare a cresterii costurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE